NieuwNieuws Beta

Buitenland

Loekasjenko belt Poetin: ‘Problemen spoedig opgelost’

Vreedzame protesten gaan onverminderd door

De president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, heeft vandaag met zijn Russische collega Vladimir Poetin gebeld. Eerder vandaag vroeg de Wit-Russische dictator al om Russische hulp. Ondertussen worden de vreedzame protesten in heel Wit-Rusland alleen maar groter.

Het Kremlin laat in een persbericht weten dat beide mannen er “vertrouwen in hebben dat alle bestaande problemen spoedig opgelost zullen worden”.  Loekasjenko deed eerder een beroep op Poetin, mede door te stellen dat de protesten niet alleen hem bedreigen, maar de hele regio. De Rus is geen fan van de protesten - niet omdat hij zo’n groot Loekasjenko-liefhebber is, maar omdat een democratische opstand in eigen land niet gunstig voor hem is. 

Sinds de bijna zeker ongeldige presidentverkiezingen van afgelopen zondag gaan Wit-Russen massaal de straat op. Dat doen ze onder aanvoering van tegenkandidaat Svetlana Tichanovskaja, die sinds dinsdag in Litouwen ondergedoken zit. Vanuit daar roept ze op tot vreedzame protesten. “Blijf niet aan de zijlijn staan”, zegt ze in een video.

Protesten

Daar wordt gehoor aan gegeven. Protestanten, Wit-Russen uit elke laag van de bevolking, komen met creatieve manieren om de regering onder druk te zetten. Vandaag is er een groot protest bij metrostation Pushkinskaja in Minsk, waar maandag een protestant overleed. Er zijn protestmarsen, motorcolonnes en menselijke ketens. Het geweld komt ondertussen van de kant van het regime, en neemt steeds extremere vormen aan. 

Tekst gaat verder onder de tweet

Er zijn deze week duizenden mensen gearresteerd. Protestestanten van alle leeftijden die weer vrijgelaten worden delen massaal wat voor  martelingen ze te verduren hadden

Er is voor morgen rond het middaguur  een groot nieuw protest aangekondigd. De ministers van Buitenlandse zaken van de EU hebben besloten sancties in te stellen voor de uitvoerende functionarissen van de verkiezingsfraude in het land.

Twents lab gaat eerste externe coronatests doen voor GGD

Binnenland

Wat zou Hugo hiervan vinden

Lees verder

Hoeveel coronabesmettingen kwamen er in jouw gemeente bij?

Binnenland

In totaal ontvingen 3.302 Nederlanders in de afgelopen 24 uur slecht coronanieuws.

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Roland Garros: Bertens wint krankzinnig duel met servicekanon

Lees verder

Kylie Jenners bikinikiekjes hebben effect

Lees verder

Hoera, België heeft eindelijk een federale regering!

Lees verder

Serena Williams verlaat Roland Garros

Lees verder

Poppodia Melkweg en Paradiso verplichten mondkapjes

Lees verder

Kamermeerderheid wil mondkapjes in publieke binnenruimte

Lees verder

Straaljager zorgt voor harde boem boven Parijs

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Moeder vindt zoon 16 jaar na tsunami weer terug

Lees verder

Dierenpark verwijdert papegaaien na uitschelden bezoekers

Lees verder

Amerikaan mogelijk achter tralies om slechte hotelreview

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws