NieuwNieuws

Buitenland

Loekasjenko belt Poetin: ‘Problemen spoedig opgelost’

Vreedzame protesten gaan onverminderd door

De president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, heeft vandaag met zijn Russische collega Vladimir Poetin gebeld. Eerder vandaag vroeg de Wit-Russische dictator al om Russische hulp. Ondertussen worden de vreedzame protesten in heel Wit-Rusland alleen maar groter.

Het Kremlin laat in een persbericht weten dat beide mannen er “vertrouwen in hebben dat alle bestaande problemen spoedig opgelost zullen worden”.  Loekasjenko deed eerder een beroep op Poetin, mede door te stellen dat de protesten niet alleen hem bedreigen, maar de hele regio. De Rus is geen fan van de protesten - niet omdat hij zo’n groot Loekasjenko-liefhebber is, maar omdat een democratische opstand in eigen land niet gunstig voor hem is. 

Sinds de bijna zeker ongeldige presidentverkiezingen van afgelopen zondag gaan Wit-Russen massaal de straat op. Dat doen ze onder aanvoering van tegenkandidaat Svetlana Tichanovskaja, die sinds dinsdag in Litouwen ondergedoken zit. Vanuit daar roept ze op tot vreedzame protesten. “Blijf niet aan de zijlijn staan”, zegt ze in een video.

Protesten

Daar wordt gehoor aan gegeven. Protestanten, Wit-Russen uit elke laag van de bevolking, komen met creatieve manieren om de regering onder druk te zetten. Vandaag is er een groot protest bij metrostation Pushkinskaja in Minsk, waar maandag een protestant overleed. Er zijn protestmarsen, motorcolonnes en menselijke ketens. Het geweld komt ondertussen van de kant van het regime, en neemt steeds extremere vormen aan. 

Tekst gaat verder onder de tweet

Er zijn deze week duizenden mensen gearresteerd. Protestestanten van alle leeftijden die weer vrijgelaten worden delen massaal wat voor  martelingen ze te verduren hadden

Er is voor morgen rond het middaguur  een groot nieuw protest aangekondigd. De ministers van Buitenlandse zaken van de EU hebben besloten sancties in te stellen voor de uitvoerende functionarissen van de verkiezingsfraude in het land.

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: