Corona op de kaart: hier kwamen er de meeste besmettingen bij

Amsterdam en Rotterdam blijven zeer hoog, ook nieuwe pieken in Noord-Nederland.
Het aantal nieuwe covid-19 besmettingen in Nederland heeft zich in de afgelopen week min of meer gestabiliseerd ten opzichte van vorige week. Tussen 12 en 18 augustus noteerde badplaats Zandvoort per hoofd van de bevolking de grootste toename met 128,5 per 100.000 inwoners, twintig inwoners van deze gemeente kregen in de voorbije zeven dagen een slechtnieuwsgesprek van de GGD.
Qua absolute aanwas zijn het vooral de twee grootste steden van Nederland die de hoofdrol vertolken. Maar ook omgezet naar relatieve aantallen, behoort het aantal nieuwe besmettingen in Amsterdam en Rotterdam tot de hoogste van Nederland. Ook 's-Gravenhage lijkt telkens meer deze kant op te gaan.
Nieuwe pieken bevinden zich ook buiten de Randstad, met de gemeente Delfzijl op plek vijf en Noordeast Fryslân op de achtste positie.Op de onderstaande zevendaagse groeikaart van Nederland is de trend duidelijk zichtbaar.
Dalende trend in Bergen op Zoom
Het strenge maatregelenpakket in de gemeente Bergen op Zoom lijkt z'n vruchten af te werpen. De 'coronacapital' van vorige week daalde van de plek met de hoogste weekstijging naar de vijftiende positie. Tot nu toe werkte Nieuwnieuws met vierdaagse kaarten, hier wordt nu een kleine wijziging in gemaakt.
Vanaf nu worden dit kaarten gebaseerd op zevendaagse trends omdat deze minder piekgevoelig zijn. De sliders van Nederland keren vanaf aankomende week terug nadat er een tweede versie van bovenstaande kaart is verschenen.
In onze weekupdate kwam naar voren dat ook honderden Nederlanders positief testten na een verblijf in het buitenland. Dit waren naast populaire bestemmingen zoals Frankrijk en Spanje ook het kleine Malta waar bijna negentig Nederlanders waren geweest in de twee weken voor ze door de GGD werden geconfronteerd met een positieve coronatest.
Toch blijven de plekken die relatief de meeste nieuwe besmettingen registreerden in het westen van het land te zien. Hoe ons land het 'doet' in vergelijking met andere Europese landen is goed te zien op de onderstaande schuifkaart. Meer duiding en achtergrond hierover is te lezen bij Innovation Origins.