NieuwNieuws

Algemeen

Negeerde Grapperhaus de anderhalvemeter-regel bij zijn bruiloft?

De minister van Veiligheid en Justitie trad afgelopen weekeinde in het huwelijksbootje

Dat de coronaregels niet alleen voor Henk en Ingrid gelden, mag inmiddels geen verrassing meer heten. Toch blijkt dit in praktijk ook onder hoogwaardigheidsbekleders nog wel eens lastig te zijn.

Afgelopen weekeinde zei minister Grapperhaus tijdens een besloten en geheim bruiloftsfeest 'ja' zei tegen zijn verloofde Elisabeth Wytzes. Hierbij vond ook een receptie op het bordes van het stadhuis van Bloemendaal plaats waarbij de Justitie-hopman het allemaal niet zo nauw lijkt te nemen met de coronaregels en social distancing. 

De bruiloft zou in het geheim gepland zijn, maar het goed geïnformeerde SBS Shownieuws en roddelblad Privé kregen het blije nieuws toch door op hun telex. Alle reden voor hen om de mooiste dag van Grapperhaus' leven eens op een afstandje in beeld te brengen met een camera.

Hoewel het volgens Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds nooit hun intentie was om 'corona-politie' te spelen, schrokken zijn collega's vanuit de bosjes toch van de taferelen die ze voor het bordes van het stadhuis aantroffen.

Grapperhaus op het stadhaus

Op de beelden is een groot gezelschap te zien dat niet echt bezig lijkt te zijn met afstand bewaren. Evert Santegoeds noemt het tijdens de Shownieuws-uitzending van gisteravond ironisch dat de 'man van de coronaboetes' zich gedraagt alsof de coronacrisis niet bestaat.

Niet alleen Grapperhaus, maar ook staatssecretaris Ankie Broekers-Knol was bij de huwelijksvoltrekking betrokken. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid voltrok als ambtenaar van de burgerlijke stand het huwelijk tussen haar collega en de Elsevier-journaliste waar hij zijn hart aan verloor. Naast Broekers-Knol werd ook CDA-minister Wopke Hoekstra herkend tussen de gasten.

Deze commotie komt slecht uit voor de CDA'er wiens partij gisteren juist nog zo blij was dat het externe onderzoeksbureau duidelijkheid verschafte in de controversiële lijsttrekkersstrijd binnen de partij waardoor de focus vanaf nu op de naderende Tweede Kamer-verkiezingen verlegd kon worden.

Op sociale media is de kritiek niet mals. De minister wordt verweten hypocriet te zijn aangezien voor soortgelijke overtredingen in horecagelegenheden kan worden overgegaan tot forse geldboetes, tijdelijke sluiting en een stuk tekst op een strafblad.

Ongeluk in een klein hoekje?

De beschuldigde bruidegom laat in een reactie aan de Telegraaf weten zich niet te herkennen in het gefilmde beeld en vindt de ophef derhalve onnodig. Excuses zijn volgens hem niet aan de orde omdat hij in zijn ogen niets misdaan heeft.

"We hebben het feest een jaar uitgesteld, en in kleine kring gevierd, met een beperkt aantal gasten. We hebben er voortdurend op gelet dat mensen voldoende afstand hielden en de hygiëne in acht namen”, zegt hij.

Heeft hij gelijk? Dat valt lastig te zeggen. De grote telelenzen waar de SBS-schieter mee werkt, kunnen nogal een vertekend beeld van werkelijke afstanden geven. Dit komt omdat de beeldhoek van dergelijke objectieven een stuk kleiner is dan die van het menselijke oog of groothoeklenzen. Dit heeft als gevolg dat elementen die zich op grote afstand van de camera bevinden, 'in elkaar worden gedrukt' om in hetzelfde beeld gevangen te worden.

Ferd Grapperhaus was niet de enige hoogwaardigheidsbekleder die in opspraak raakte op het gebied van afstandsregels afgelopen weekeinde. Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima namen het iets te nauw met de coronaregels tijdens hun vakantieverblijf in Griekenland.

Update: 17.10 uur - De minister laat in een verklaring weten alsnog spijt te hebben van het niet in acht nemen van de afstandsregels. Meer hierover is te lezen in deze follow-up.

Video - Mark Rutte: Ik zat fout in ruzie met Sigrid Kaag

Politiek

Premier heeft zijn woedeaanvallen tegenwoordig wel 'meer onder controle'

Lees verder

Tadaa! Dit is de nieuwe Red Bull van Max Verstappen

Sport

Met de RB19 naar een derde titel

Lees verder

Dode en gewonden bij ongeluk in Zeeuwse olieraffinaderij

Algemeen

Oorzaak ongeval onbekend

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gary Glitter vervroegd vrij wegens goed gedrag

Lees verder

Belgisch stel laat baby achter op vliegveld bij gebrek aan vliegticket

Lees verder

In Frankrijk opgepakte maffiamoordenaar werkte als pizzabakker

Lees verder

Vrouw vermoordt dubbelganger om eigen dood in scène te zetten

Lees verder

Rose had Jack wél kunnen redden na ondergang Titanic

Lees verder

Man klaagt vrouw aan omdat ze niet wil daten

Lees verder

Risico op kanker door alcohol bij veel mensen onbekend

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Menselijke penis gevonden bij tankstation, eigenaar onbekend

Lees verder

Duitse rechter: kebabtent is geen restaurant

Lees verder

Man bijt slang: 22-jarige gearresteerd voor afbijten hoofd van huisdier

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: