NieuwNieuws Beta

Buitenland

Kabinet lanceert regionaal Covid-19-waarschuwingssysteem

Veiligheidsregio's worden onderverdeeld in drie risiconiveau's: waakzaam, zorgelijk en ernstig

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten vrijdagavond een set van nieuwe maatregelen bekend tijdens de ingelaste persconferentie over de coronacrisis. De belangrijkste wijziging is dat Nederland vanaf nu zogenaamde 'risiconiveau's kent. De 25 veiligheidsregio's kennen drie alertheidsniveau's: waakzaam, zorgelijk en ernstig. 

Omdat het aantal besmettingen in Nederland in de voorbije dagen in een ongekend rap tempo oploopt, worden zes veiligheidsregio's in de Randstad opgeschaald naar niveau twee: zorgelijk. Het gaat om de regio's Amsterdam Amstelland, Utrecht, Rotterdam Rijnmond, Hollands Midden en Kennemerland. Voor de rest van het land is het lagere alertheidsniveau 'waakzaam' van kracht. Het risiconiveau wordt dagelijks bijgewerkt op het coronadashboard.

Deze 'zorgelijke' situatie heeft gevolgen voor het dagelijks leven in het westen van het land. Vanaf zondag moeten daar de horecagelegenheden eerder dicht. Om 00.00 uur moet de muziek uit en het licht aan en een uur later dienen alle gasten vertrokken te zijn. Later vanavond maken de afzonderlijke veiligheidsregio's individuele maatregelen bekend. 

Overige wijzigingen in het coronabeleid

Het kabinet maakte nog een aantal andere wijzigingen bekend die het besmettingsniveau terug moeten dringen. Rutte benadrukte dat deze regels nodig waren vanwege de zorgelijke toenamecijfers. Indien er niets verandert zouden er volgens de premier volgende maand 10.000 besmettingen per etmaal bij komen. Bij dit soort cijfers dreigt de zorg opnieuw overbelast te raken met een nieuwe sterftegolf tot gevolg.

De ministers gaan daarnaast het maximaal aantal aanwezigen in grote gezelschappen terugschroeven van honderd naar vijftig. Er is een uitzondering voor kerkgenootschappen, demonstraties en scholen van kracht. Een nieuwe informatiecampagne moet ervoor zorgen dat de oude en de nieuwe regels beter worden nageleefd onder de bevolking.

Het is niet bekend aan welke eisen een veiligheidsregio precies moet voldoen om naar een zwaarder alertheidsniveau te worden opgeschaald en welke concrete gevolgen hieraan verbonden zijn. In Groot-Brittannië en Duitsland kennen ze een soortgelijk waarschuwingssysteem waarbij 50 per 100.000 in een week aanleiding is voor een opschaling naar het allerhoogste alertheidsniveau.

In de onderstaande tabel is te zien hoe snel het aantal besmettingen in Nederlandse gemeenten  is toegenomen in de voorbije week.

Instagram introduceert nieuw borstenbeleid

Glamorama

Het moet allemaal niet te sexy zijn

Lees verder

Te koop: bijzonder klushuis met enorme inboedel

Buitenland

Hier worden zelfs hoarders bang van

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Hobbypiloot brengt huisdieren in veiligheid tijdens lockdown

Lees verder

Dieven breken in bij escape room Utrecht

Lees verder

Overvaller gepakt door afgehakte vinger op plaats delict

Lees verder

Insta-model filmt gluurders vanaf haar ronde billen

Lees verder

Oreo bouwt enorme koekjeskluis in Noorwegen

Lees verder

Officieel: Morgen GEEN persconferentie met nieuwe coronamaatregelen

Lees verder

Afgetrainde Nicole Scherzinger showt sexy kiekjes

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Hond met groene vacht geboren in Italië

Lees verder

Ontsnapte klonende mutantenkreeftjes ‘terroriseren’ Vlaamse begraafplaats

Lees verder

Historicus ontdekt echte 'James Bond' in archieven koude oorlog

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws