NieuwNieuws

Buitenland

Kabinet lanceert regionaal Covid-19-waarschuwingssysteem

Veiligheidsregio's worden onderverdeeld in drie risiconiveau's: waakzaam, zorgelijk en ernstig

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten vrijdagavond een set van nieuwe maatregelen bekend tijdens de ingelaste persconferentie over de coronacrisis. De belangrijkste wijziging is dat Nederland vanaf nu zogenaamde 'risiconiveau's kent. De 25 veiligheidsregio's kennen drie alertheidsniveau's: waakzaam, zorgelijk en ernstig. 

Omdat het aantal besmettingen in Nederland in de voorbije dagen in een ongekend rap tempo oploopt, worden zes veiligheidsregio's in de Randstad opgeschaald naar niveau twee: zorgelijk. Het gaat om de regio's Amsterdam Amstelland, Utrecht, Rotterdam Rijnmond, Hollands Midden en Kennemerland. Voor de rest van het land is het lagere alertheidsniveau 'waakzaam' van kracht. Het risiconiveau wordt dagelijks bijgewerkt op het coronadashboard.

Deze 'zorgelijke' situatie heeft gevolgen voor het dagelijks leven in het westen van het land. Vanaf zondag moeten daar de horecagelegenheden eerder dicht. Om 00.00 uur moet de muziek uit en het licht aan en een uur later dienen alle gasten vertrokken te zijn. Later vanavond maken de afzonderlijke veiligheidsregio's individuele maatregelen bekend. 

Overige wijzigingen in het coronabeleid

Het kabinet maakte nog een aantal andere wijzigingen bekend die het besmettingsniveau terug moeten dringen. Rutte benadrukte dat deze regels nodig waren vanwege de zorgelijke toenamecijfers. Indien er niets verandert zouden er volgens de premier volgende maand 10.000 besmettingen per etmaal bij komen. Bij dit soort cijfers dreigt de zorg opnieuw overbelast te raken met een nieuwe sterftegolf tot gevolg.

De ministers gaan daarnaast het maximaal aantal aanwezigen in grote gezelschappen terugschroeven van honderd naar vijftig. Er is een uitzondering voor kerkgenootschappen, demonstraties en scholen van kracht. Een nieuwe informatiecampagne moet ervoor zorgen dat de oude en de nieuwe regels beter worden nageleefd onder de bevolking.

Het is niet bekend aan welke eisen een veiligheidsregio precies moet voldoen om naar een zwaarder alertheidsniveau te worden opgeschaald en welke concrete gevolgen hieraan verbonden zijn. In Groot-Brittannië en Duitsland kennen ze een soortgelijk waarschuwingssysteem waarbij 50 per 100.000 in een week aanleiding is voor een opschaling naar het allerhoogste alertheidsniveau.

In de onderstaande tabel is te zien hoe snel het aantal besmettingen in Nederlandse gemeenten  is toegenomen in de voorbije week.

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: