NieuwNieuws Beta

Binnenland

Sanderink wijt miljoenenverlies aan boze ex en lasterlijke media

Strukton en Centric zouden in financieel zwaar weer zitten door roddels en achterklap

Het gaat niet goed met de bedrijven die vallen onder het zakenimperium van de steenrijke Gerard Sanderink. Waar Centric en Strukton vroeger bekendstonden als gerenommeerde partners voor vooraanstaande klanten zoals de Rijksoverheid, is dat sinds eind 2018 totaal anders.

De Twentse zakenmagnaat wijt de exodus van klandizie, personeel en inkomsten aan een imagoprobleem als gevolg van smaad en laster. Hij stond voor de verandering weer eens in de rechtbank om ruzie te maken met zijn ex. Zijn ex-vriendin Birgitte van Egten en de media zouden zijn bedrijven zwartgemaakt hebben waardoor hij kan fluiten naar zijn zwarte jaarcijfers en afstevent op een verlies van tientallen miljoenen euro's, meldt Tubantia

Dit vertelde hij voor het gerechtshof van Arnhem dat zich woensdag moest buigen over een transitievergoeding voor ex-vriendin en oud-directrice Birgitte van Egten. Ze zou hier volgens de 72-jarige Sanderink niet voor in aanmerking komen omdat ze zich vlak voor haar ontslag nog had getrakteerd op een vette bonus. Omdat een 'minnelijke schikking' waar de rechtbank van Almelo op aanstuurde uitbleef, dient de zaak nu in hoger beroep.

De mailbox van Data Hari

Sanderink ging volgens de Tubantia flink te keer tijdens de zitting. Zo beschuldigde hij zijn ex van misdrijven zoals diefstal, laster en het beheren van pornografische websites. Ook zou Van Egten betrokken zijn bij de Fiod-inval van vorig jaar en beschuldigde hij haar van het versturen van valse e-mails onder zijn naam.

Het mailverkeer van Sanderink is eerder aanleiding geweest voor tumult, gedoe en conflict. Omdat hij zelf weinig met computers zou hebben, liet hij zijn mails optikken door zijn nieuwe geliefde Rian van Rijbroek die een nationale bekendheid werd na een vrij controversieel en legendarisch televisieoptreden bij Nieuwsuur van begin 2018. 

Van Rijbroek was in de maanden daarvoor verwikkeld in een 'ongewenste relatie' met een digi-rechercheur van de politie Oost-Brabant. Nadat ze een boek uitbracht in samenwerking met oud-staatssecretaris Willem Vermeend die vol met plagiaat en onjuistheden stond, kreeg ze aan het einde van dat jaar een relatie met de steenrijke Sanderink. Vanuit deze positie zou ze zich voor en achter de schermen bemoeien met zijn bedrijven Strukton en Centric.

De controversiële 'cybercharlatan' zou de mailwisselingen voeren namens de steenrijke zakenman die zijn hart aan haar verloor. En in deze mails, die wemelden van de bedreigingen, beschuldigingen en taalfouten, ging het er allesbehalve zachtzinnig aan toe. Sanderink benadrukt dat zijn nieuwe liefje dit alleen doet met zijn expliciete toestemming, maar tijdens de zitting werd duidelijk dat er ook mails circuleren waar hij niets vanaf wist.

Slepende cybersoap

Een antwoord op de vraag wie uit zijn naam een mail met salarisgegevens en privacygevoelige informatie van Van Egten heeft gelekt aan de Tubantia kon Sanderink in Arnhem niet geven. Van Egten liet weten inderdaad een aantal fouten gemaakt te hebben nadat hun relatie in 2018 abrupt ten einde was gekomen en werd beschuldigd van allerlei wanpraktijken. Ze zou hierdoor in paniek hebben gehandeld. Valse mails zou ze echter niet hebben verstuurd.

Ook voor Sanderink's mentale gesteldheid waren de voorbije twee jaar niet mals, benadrukte hij. Zijn ex-vriendin zou in samenwerking met de media aan de stoelpoten van zijn zaken-imperium zagen door telkens rechtszaken aan te spannen en vermeende tendentieuze berichtgeving. Deze schade heeft niet alleen een mentale maar ook een financiële impact op Sanderink die volgens Quote over een geschat vermogen van 620 miljoen euro beschikte in 2019.

De hoofdschuldige van zijn lijdensweg stond vandaag oog in oog met hem. "Ik moet alle zeilen bijzetten om mijn bedrijven overeind te houden. Dat is allemaal háár schuld”, terwijl hij driftig in de richting van Van Egten wees. Vorige week waren de rollen andersom. Toen wilde Van Egten haar ex-partner juist in de cel zetten omdat hij haar leven ruïneerde en zich niet hield aan eerdere vonnissen van weer andere rechtszaken.

Op 4 november doet het Hof uitspraak, deze uitspraak valt in exact dezelfde week als die van de rechtbank van Den Haag over de schadevergoedingen van vorige week. Het is niet bekend of Justitie deze uitspraken op een praktische wijze bundelt in het kader van efficiëntie. 

Instagram introduceert nieuw borstenbeleid

Glamorama

Het moet allemaal niet te sexy zijn

Lees verder

Te koop: bijzonder klushuis met enorme inboedel

Buitenland

Hier worden zelfs hoarders bang van

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Hobbypiloot brengt huisdieren in veiligheid tijdens lockdown

Lees verder

Dieven breken in bij escape room Utrecht

Lees verder

Overvaller gepakt door afgehakte vinger op plaats delict

Lees verder

Insta-model filmt gluurders vanaf haar ronde billen

Lees verder

Oreo bouwt enorme koekjeskluis in Noorwegen

Lees verder

Officieel: Morgen GEEN persconferentie met nieuwe coronamaatregelen

Lees verder

Afgetrainde Nicole Scherzinger showt sexy kiekjes

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Hond met groene vacht geboren in Italië

Lees verder

Ontsnapte klonende mutantenkreeftjes ‘terroriseren’ Vlaamse begraafplaats

Lees verder

Historicus ontdekt echte 'James Bond' in archieven koude oorlog

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws