NieuwNieuws

Binnenland

Rutte: Vakantie prinsessen is privékwestie

En die van de koning niet

Wat premier Rutte betreft, de man die ministerieel verantwoordelijk is voor het koningshuis, is het feit dat prinsessen Amalia en Alexia drie dagen langer in Griekenland zijn gebleven een privékwestie. Dat heeft hij via de RVD laten weten, meldt de NOS. Dat zou ook de reden zijn dat de premier dit weekend niets gedeeld heeft over het achterblijven van de twee. 

Op zondag zei Rutte in een brief aan de Tweede Kamer een inschattingsfout te hebben gemaakt over de vakantie van de koning en zijn gezin. Over het algemeen geldt dat vakanties van de koninklijke familie onder de 'persoonlijke levenssfeer' vallen, tenzij er te weinig rekening wordt gehouden met 'het openbaar belang.' De premier, zo legt verslaggeefster Kysia Hekster uit in Op1, schaart het Griekenland-weekend van de prinsesjes nu onder die privé-categorie, waardoor er niet verantwoordelijk voor is en er ook geen uitspraken over hoeft te doen. "Of dat handig is, weet ik niet. Hij wil er, denk ik, niet nog een keer over praten, maar de eerste vragen vanuit de kamer zijn al binnen."

Vanavond werd bekend dat de twee oudste prinsesjes in tegenstelling tot hun ouders en jongere zusje langer op het vakantieadres in Griekenland zijn gebleven. Ze landden vanavond via een KLM-vlucht in Nederland. De rest van het gezin kwam op zaterdag al terug, op de eerste beschikbare stoelen terug naar Nederland. De reden dat Amalia en Alexia toen niet meegingen zou zijn dat er niet genoeg tickets beschikbaar waren, maar dat verklaart niet waarom ze niet op zondag of op maandag huiswaarts keerden. "Vrijdag is al besloten dat de oudste twee zouden blijven tot vandaag, dus niet tot zondag of maandag. Waarom dat zo is, weet ik niet. […] Of Rutte het nu heeft geweten of niet - hij is verantwoordelijk."

Video. Laatste rit van Italiaanse horrorkabelbaan

Buitenland

Uitgezonden op de Italiaanse televisie

Lees verder

Kiki Bertens stopt na dit jaar met tennissen

Sport

Klaar mee

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Schildpadonderzoeker vindt voor 1,2 miljoen dollar aan cocaïne

Lees verder

Coronafeest: Alle cijfers dalen hard

Lees verder

Snelheidsduivel (24) veroorzaakte dodelijk crash N34

Lees verder

VIDEO - Tankstation ontploft in woonwijk

Lees verder

Tekst 'Welcome to Perth' op dak bij vliegveld Sydney

Lees verder

5,4 miljoen kijkers zien Oranje winnen

Lees verder

Vlissingse maaimachine verhakselt zeldzame orchidee

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Auto vliegt door zwembad en eindigt op trampoline

Lees verder

Vrouw moont agent. Agent tasert vrouw

Lees verder

Overleden vrouw opgegeten door eigen katten

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: