NieuwNieuws

Glamorama

Fidan Ekiz verbolgen over verbod NOS-journalisten in De Vooravond

"Dit is geen Noord-Korea"

"Onbestaanbaar en onbegrijpelijk hoe Marcel Gelauff journalisten van de NOS al het hele Vooravond-seizoen verbiedt om bij ons aan te schuiven, vanwege hem onwelgevallige meningen", schreef Fidan Ekiz vandaag op Twitter. De journaliste en programmamaakster presenteert samen met Renze Klamer het praatprogramma 'De Vooravond', wat sinds eind augustus wordt uitgezonden op NPO1. 

Vandaag beweerde Ekiz dus in een boze tweet dat NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff journalisten van de NOS verbiedt om te praten in de talkshow. Die bewering resulteerde in een hoop ophef op Twitter. De woorden 'censuur', 'Noord-Korea' en '#saneerdeNPO' vulden menig tijdlijn. Maar er kwam ook een reactie die er daadwerkelijk toe doet, namelijk die van Gelauff zelf. 

Gelauff je het zelf?

"Dat is echt onjuist", laat hij weten aan het AD. "Bij elk nieuw tv-programma zeg ik altijd: laten we eerst eens zien hoe het zich ontwikkelt voor we ingaan op een uitnodiging. En het ontwikkelt zich echt tot een opiniërend programma. Daar is op zich niks mis mee; het is een legitieme, journalistieke vorm. Maar dan is het wel de vraag of NOS-mensen, die volstrekt objectief opereren, daarbij passen."

Gelauff vraagt zich daarnaast hardop af of je als NOS in een sterk opiniërend programma moet zitten. "Op dit moment zeg ik nee, maar misschien wordt dat in de toekomst nog anders." Hij benadrukt daarnaast dat dit alles niets heeft te maken met meningen die hem onwelgevallig zijn. Dat Ekiz zo maar een tweet hierover de wereld in slingert, vindt hij dan ook veel te ver gaan. 

Of toch...

Fidan Ekiz vindt deze verklaring van Gelauff dan weer uiterst verwonderlijk. "Het is gewoon volstrekt belachelijk wat hij zegt. Wij hadden een aantal NOS-mensen op het bord staan die ook echt zouden komen. Tot ik in de uitzending riep dat ik de Geert Wilders-zaak een politiek proces vind. Vrijwel direct daarna werd iedereen teruggetrokken. En die boycot is blijven staan, want we zouden vandaag ook iemand, gedetacheerd door de NOS, aan tafel hebben en dat is ook ineens afgeblazen.”  

Zij stelt dus dat het wel degelijk gaat over onwelgevallige meningen. "Dat kan niet, dit gaat echt te ver. We leven niet in Noord-Korea", zegt ze. Die laatste stelling kan overigens wél met zekerheid juist bevonden worden, in tegenstelling tot de verhalen van beide journalisten. 

Bank of England is 50 miljard pond aan biljetten 'kwijt'

Niet Doodchecken

De centrale bank hield onvoldoende toezicht op het contante betaalverkeer

Lees verder

Verstappen ook in tweede training achter Russell geëindigd

Sport

Solide tweede plek, Russell weer snelste

Lees verder

Geen uitzondering voor oudejaarsconference Youp

Binnenland

Ook Youp van 't Hek moet zich aan de coronaregels houden

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Jongerenpartij ROOD beschuldigt SP van Stasi-praktijken

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 4 december

Lees verder

Thierry Baudet wint ledenreferendum Forum voor Democratie

Lees verder

VIDEO - Wie herkent deze piepjonge drankdieven in Tilburg?

Lees verder

RTL-baas Peter van der Vorst is Frank en Rogier-soap kotsbeu

Lees verder

VIDEO - Zo overleefde Romain Grosjean de vurige horrorcrash

Lees verder

Politiefietsendief probeert buit te verkopen aan agent

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

WTF? Geen mens, maar vogels verminken schaap

Lees verder

Drie jongens stelen 284 blikjes Red Bull

Lees verder

Gezin vindt verdwaalde koala in de kerstboom

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: