NieuwNieuws

Binnenland

Persconferentie: Versoepeling eventueel halverwege december

Rutte: 'De tanden nog even op elkaar'

In een persconferentie hebben premier Rutte en coronaminister De Jonge vanavond benadrukt dat de huidige bijna-lockdown onverminderd nodig is. Wel zeiden ze dat het kabinet hoopt op een voorzichtige versoepeling in december. Over twee weken kan De Jonge daar meer duidelijkheid over geven, zegt hij.

Een verscherping van de maatregelen lijken nu niet nodig, al gaat er op 1 december wel een mondkapjesplicht in voor openbare binnenruimtes zoals winkels en supermarkten. Vanaf donderdag gaan theaters, bioscopen, musea, zwembaden, pretparken en dierentuinen weer open. 

Premier Rutte riep op om Sinterklaas dit jaar niet met de hele familie te vieren, maar om dat eventueel in kleinere groepjes op meerdere dagen te doen. Hij verwees naar 'het goede voorbeeld van Sinterklaas,' die zijn intocht coronaproof hield. 

Kortere quarantaine

"De cijfers zijn nog te hoog," zei Rutte, "maar de trend is positief." Het doel is om het aantal dagelijkse besmettingen weer onder de 1200 per dag te krijgen. Om daar te komen moeten de maatregelen volgens De Jonge langer aangehouden worden. In de persconferentie reppen de bewindsmannen voorzichtig over 'het einde van de tunnel.' Die moet bereikt worden door middel van grootschalige vaccinatie, goed werkende medicijnen en door meer en sneller te testen op het virus. 

De uitgebreide testcapaciteit kan ervoor zorgen dat mensen die in het bron- en contactonderzoek of via de corona-app naar voren komen minder lang in quarantaine hoeven. De Jonge kondigde aan dat een zelfisolatie nog maar vijf dagen hoeft te duren als iemand op die vijfde dag negatief getest wordt. 

Ook wijdde De Jonge uit over het 'bemoedigende' nieuws over de in ontwikkeling zijnde vaccins. "We wedden op zoveel mogelijk paarden om straks iedereen een werkend vaccin aan te kunnen bieden." Als alles 'goed gaat,' zei hij, kunnen de eerste mensen in het begin van 2021 ingeënt worden. Het kabinet werkt, met een aanstaand advies van de Gezondheidsraad, aan een 'strategie' rond het inenten. Er moeten keuzes gemaakt worden over welke bevolkingsgroepen als eerste een prik mogen krijgen, omdat het erg lang kan duren voordat íedereen een keer een stukje RNA voor zijn kiezen heeft gekregen.

Applaus voor jezelf

De Jonge zegt rond begin december meer duidelijkheid te kunnen geven over kerst en oud en nieuw. Het zou allemaal af hangen van de komende weken. Als iedereen zich aan de regels blijft houden, 'het liefst nog met een tandje erbij', kunnen we onszelf 'de feestdagen cadeau doen.' Rutte gaf alvast een compliment: "We kunnen dit blijkbaar nog een keer samen doen."

Man bestelt biertje in bar, geeft fooi van 3000 dollar

Niet Doodchecken

Wil restaurant door nieuwe lockdown heen helpen

Lees verder

Winkeldief bedreigt personeel met naald

Niet Doodchecken

Personeel vroeg vriendelijk te betalen voor boodschappen

Lees verder

Acht minderjarige Zeeuwse pedojagers aangehouden

Binnenland

Worden verdacht van mishandeling in Goes

Lees verder

Meer NieuwNieuws

China schiet 6G-satelliet de ruimte in

Lees verder

Brabantse Jezus opgeblazen met vuurwerk

Lees verder

Salomonseilanden willen Facebookverbod tegen cyberpesten

Lees verder

Leidse leraar zit thuis na opdracht over moslimterrorisme

Lees verder

Russische tieners opgepakt om plannen aanslag in Minecraft

Lees verder

VIDEO - J. Lo treedt op in supersexy catsuit tijdens AMA's

Lees verder

Afgelopen week zijn 663 coronaboetes uitgedeeld

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Veganisten breken vaker botten dan vleeseters

Lees verder

Canada waarschuwt voor likkende elanden

Lees verder

Man steelt lege kassa en springt in rivier om politie te ontlopen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws