NieuwNieuws

Binnenland

Persconferentie: Versoepeling eventueel halverwege december

Rutte: 'De tanden nog even op elkaar'

In een persconferentie hebben premier Rutte en coronaminister De Jonge vanavond benadrukt dat de huidige bijna-lockdown onverminderd nodig is. Wel zeiden ze dat het kabinet hoopt op een voorzichtige versoepeling in december. Over twee weken kan De Jonge daar meer duidelijkheid over geven, zegt hij.

Een verscherping van de maatregelen lijken nu niet nodig, al gaat er op 1 december wel een mondkapjesplicht in voor openbare binnenruimtes zoals winkels en supermarkten. Vanaf donderdag gaan theaters, bioscopen, musea, zwembaden, pretparken en dierentuinen weer open. 

Premier Rutte riep op om Sinterklaas dit jaar niet met de hele familie te vieren, maar om dat eventueel in kleinere groepjes op meerdere dagen te doen. Hij verwees naar 'het goede voorbeeld van Sinterklaas,' die zijn intocht coronaproof hield. 

Kortere quarantaine

"De cijfers zijn nog te hoog," zei Rutte, "maar de trend is positief." Het doel is om het aantal dagelijkse besmettingen weer onder de 1200 per dag te krijgen. Om daar te komen moeten de maatregelen volgens De Jonge langer aangehouden worden. In de persconferentie reppen de bewindsmannen voorzichtig over 'het einde van de tunnel.' Die moet bereikt worden door middel van grootschalige vaccinatie, goed werkende medicijnen en door meer en sneller te testen op het virus. 

De uitgebreide testcapaciteit kan ervoor zorgen dat mensen die in het bron- en contactonderzoek of via de corona-app naar voren komen minder lang in quarantaine hoeven. De Jonge kondigde aan dat een zelfisolatie nog maar vijf dagen hoeft te duren als iemand op die vijfde dag negatief getest wordt. 

Ook wijdde De Jonge uit over het 'bemoedigende' nieuws over de in ontwikkeling zijnde vaccins. "We wedden op zoveel mogelijk paarden om straks iedereen een werkend vaccin aan te kunnen bieden." Als alles 'goed gaat,' zei hij, kunnen de eerste mensen in het begin van 2021 ingeënt worden. Het kabinet werkt, met een aanstaand advies van de Gezondheidsraad, aan een 'strategie' rond het inenten. Er moeten keuzes gemaakt worden over welke bevolkingsgroepen als eerste een prik mogen krijgen, omdat het erg lang kan duren voordat íedereen een keer een stukje RNA voor zijn kiezen heeft gekregen.

Applaus voor jezelf

De Jonge zegt rond begin december meer duidelijkheid te kunnen geven over kerst en oud en nieuw. Het zou allemaal af hangen van de komende weken. Als iedereen zich aan de regels blijft houden, 'het liefst nog met een tandje erbij', kunnen we onszelf 'de feestdagen cadeau doen.' Rutte gaf alvast een compliment: "We kunnen dit blijkbaar nog een keer samen doen."

André van Duin kon tijdens zingen niet aan overleden man denken

Glamorama

Stal de show met nieuw nummer bij Matthijs Gaat Door

Lees verder

Vader redt 3 jonge kinderen uit brandend huis in Haaren

Binnenland

Held van de dag!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Lady Gaga herenigd met gestolen honden

Lees verder

Eenmaal, andermaal... verkocht! Meilandjes zijn van hun kasteel af

Lees verder

Mustwatch: De beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Motorrijder op de vlucht na val in Nijmegen

Lees verder

Connie Witteman: "Vondelparkbende schuld van Femke Halsema!"

Lees verder

Ollongren onderzoekt of Baudet illegaal stemmen probeerde te ronselen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Britse rapper zal door corona fans niet meer in hun mond spugen

Lees verder

Mr. Potato Head uit de kast als genderneutrale interseksepieper

Lees verder

Gevangenis ontsloeg medewerkster na vondst van 'smokkeltampon'

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: