NieuwNieuws

Binnenland

Baudet trekt zich terug als lijsttrekker en partijleider Forum voor Democratie

Hij stapt op als lijsttrekker na nazi-ophef in jongerentak

Thierry Baudet meldt op Twitter dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker en partijleider van Forum voor Democratie. Dat meldt de partij in een videoboodschap op Twitter.

"De afgelopen dagen zijn er opnieuw berichten in de media verschenen over opmerkingen die in appgroepen van jongerenafdelingen van Forum voor Democratie zouden zijn rondgestuurd. Het zijn vreselijke berichte, nazisme, antisemitisme, racisme. Het zijn denkbeelden waar ik niets mee te maken wil hebben", zegt Baudet in de video.

Onrust binnen de partij

"Ikzelf sta voor een samenleving die volkomen kijkt naar persoonlijke kwaliteiten. [...] Of iemand nu man, vrouw, homo, hetero, donker, blank, welke afkomst dan ook heeft. Dat zijn de waarden van Nederland. Dat heb ik altijd proberen te verdedigen in onze partij. [...] We willen dat die waarden gelden."  

Binnen de partij was er nogal wat onrust afgelopen dagen nadat er een artikel verscheen in Het Parool. Daarin kwam naar buiten dat er racistische, antisemitische en nazistische opmerkingen worden verstuurd binnen appgroepen van jongerenafdelingen binnen de partij. Daar kan Baudet zich niet mee vereenzelvigen.  

Geen andere mogelijkheid

"Als een cultuur van trial by media ontstaat en/of er daadwerkelijk dingen zijn voorgevallen die niet door de beugel kunnen, in beide gevallen wil ik politieke verantwoordelijkheid nemen." Hij ziet af van zijn plek op de kieslijst en stelt zijn positie ter beschikking. Baudet ziet geen andere optie dan afstand te nemen van de partij als lijsttrekker en partijleider. 

"Uiteraard zal ik in de kamer blijven, ik ben gekozen. Ik zal betrokken blijven bij Forum voor Democratie, ik zal de partij blijven steunen. [...] We blijven strijden voor een beter Nederland, voor onze idealen, voor onze geschiedenis en identiteit. Dat kan ik ook doen in een andere rol. Bij deze is hopelijk definitief al deze nonsens gestopt."

Het bestuur van de jongerenpartij liet eerder al weten tijdelijk terug te treden. Ze zouden dat doen om ruimte te bieden voor een intern onderzoek. Baudet noemde dat toen ‘uitstekend'.

UPDATE: Ook Freek Jansen, de omstreden nummer 7 op de kieslijst en leider van de jongerenafdeling van Forum voor Democratie, ziet af van een plaats op de lijst.

Omhelzing Jansen en Baudet

Baudet trekt zich overigens niet terug uit het bestuur van de partij. Ook hoopt hij lijstduwer te kunnen worden bij Forum voor de komende verkiezingen.

Eerder vandaag werden Baudet en Jansen omhelzend gespot. Jansen is voorzitter van de jongerentak van FvD, al trok hij zich tijdelijk terug na alle ophef. De twee werken al een aantal jaar samen bij de partij.

Opa K'NEX krijgt nieuw reuzenrad, donaties naar goed doel

Binnenland

Zijn 1,96m grote K'NEX-reuzenrad werd dit weekend gestolen door stomme steeldieven

Lees verder

Openbaar Ministerie gaat uit van misdrijf bij dood 14-jarige Lotte

Binnenland

Het lichaam van de Almelose tiener werd dit weekeinde aangetroffen in de buurt van een bedrijventerrein

Lees verder

VIDEO - Toeslagenleed en ontslag maken impact op Eric Wiebes

Binnenland

"De rechtstaat heeft gefaald. Inderdaad ongekend" - opgestapte minister van Economische Zaken

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Fiscus wil schulden toeslagenaffaire innen via compensatiegeld

Lees verder

Joe de oceaanreisduif blijkt bedrieger met een nepnummer

Lees verder

Jinek zegt ongeneeslijk zieke Melissa voor de tweede keer af

Lees verder

PERSCO KABINET: Kabinet gaat 'de facto demissionair verder'

Lees verder

Val Rutte III: Minister Eric Wiebes moet per direct wieberen

Lees verder

OVERZICHT - Oppositie slijpt campagnemessen na val kabinet Rutte III

Lees verder

JLo laat steeds meer van zichzelf zien op Instagram

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Britten bang voor onheil na vermissing Tower of London-raaf

Lees verder

Geschrokken moeder ziet Trumps gezicht op babyecho

Lees verder

Doodstraf dreigt voor duif die 13.000 km aflegt

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: