NieuwNieuws

Algemeen

Baudet trekt zich terug als lijsttrekker en partijleider Forum voor Democratie

Hij stapt op als lijsttrekker na nazi-ophef in jongerentak

Thierry Baudet meldt op Twitter dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker en partijleider van Forum voor Democratie. Dat meldt de partij in een videoboodschap op Twitter.

"De afgelopen dagen zijn er opnieuw berichten in de media verschenen over opmerkingen die in appgroepen van jongerenafdelingen van Forum voor Democratie zouden zijn rondgestuurd. Het zijn vreselijke berichte, nazisme, antisemitisme, racisme. Het zijn denkbeelden waar ik niets mee te maken wil hebben", zegt Baudet in de video.

Onrust binnen de partij

"Ikzelf sta voor een samenleving die volkomen kijkt naar persoonlijke kwaliteiten. [...] Of iemand nu man, vrouw, homo, hetero, donker, blank, welke afkomst dan ook heeft. Dat zijn de waarden van Nederland. Dat heb ik altijd proberen te verdedigen in onze partij. [...] We willen dat die waarden gelden."  

Binnen de partij was er nogal wat onrust afgelopen dagen nadat er een artikel verscheen in Het Parool. Daarin kwam naar buiten dat er racistische, antisemitische en nazistische opmerkingen worden verstuurd binnen appgroepen van jongerenafdelingen binnen de partij. Daar kan Baudet zich niet mee vereenzelvigen.  

Geen andere mogelijkheid

"Als een cultuur van trial by media ontstaat en/of er daadwerkelijk dingen zijn voorgevallen die niet door de beugel kunnen, in beide gevallen wil ik politieke verantwoordelijkheid nemen." Hij ziet af van zijn plek op de kieslijst en stelt zijn positie ter beschikking. Baudet ziet geen andere optie dan afstand te nemen van de partij als lijsttrekker en partijleider. 

"Uiteraard zal ik in de kamer blijven, ik ben gekozen. Ik zal betrokken blijven bij Forum voor Democratie, ik zal de partij blijven steunen. [...] We blijven strijden voor een beter Nederland, voor onze idealen, voor onze geschiedenis en identiteit. Dat kan ik ook doen in een andere rol. Bij deze is hopelijk definitief al deze nonsens gestopt."

Het bestuur van de jongerenpartij liet eerder al weten tijdelijk terug te treden. Ze zouden dat doen om ruimte te bieden voor een intern onderzoek. Baudet noemde dat toen ‘uitstekend'.

UPDATE: Ook Freek Jansen, de omstreden nummer 7 op de kieslijst en leider van de jongerenafdeling van Forum voor Democratie, ziet af van een plaats op de lijst.

Omhelzing Jansen en Baudet

Baudet trekt zich overigens niet terug uit het bestuur van de partij. Ook hoopt hij lijstduwer te kunnen worden bij Forum voor de komende verkiezingen.

Eerder vandaag werden Baudet en Jansen omhelzend gespot. Jansen is voorzitter van de jongerentak van FvD, al trok hij zich tijdelijk terug na alle ophef. De twee werken al een aantal jaar samen bij de partij.

Politiek

Landsadvocaat vindt dat Gunay Uslu (D66) Ongehoord Nederland tóch moet horen

Lees verder

Video - Martin Bosma (PVV) en Stephan van Baarle (DENK) in debat over racisme, diversiteit en inclusie

Politiek

En waarom de PVV'er geen albino is

Lees verder

Maker docu over cancelcultuur cancelt BNNVARA

Glamorama

Ruzie ontstaan over blackface-kerstpakket

Lees verder

Kabinet wil af van niet-Oekraïense vluchtelingen uit Oekraïne

Politiek

Kunnen premie van 5000 euro meekrijgen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

6 mannen aangehouden voor jarenlang seksueel misbruik meisje

Lees verder

Video - Lilian Marijnissen legt Sigrid Kaag (en Mark Rutte) op de grill

Lees verder

Politie redt kitten van mogelijke dierenbeul

Lees verder

8 kinderen neergestoken in Franse speeltuin

Lees verder

Jurre Geluk geeft tekst en uitleg over BNNVARA-pornofilm: 'Gewoon lekker neuken'

Lees verder

Video - Zo sloopte de oppositie Faissal Boulakjar en D66

Lees verder

Winkelcentrum Arnhem ontruimd vanwege mogelijke explosieven

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Het eerste EK Seks is in aantocht en zoekt nog deelnemers

Lees verder

Vermiste hond na acht maanden weer terug bij baasje

Lees verder

Klachtenregen om Heineken-posters: modellen lijken te jong

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: