NieuwNieuws

Binnenland

Baudet trekt zich terug als lijsttrekker en partijleider Forum voor Democratie

Hij stapt op als lijsttrekker na nazi-ophef in jongerentak

Thierry Baudet meldt op Twitter dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker en partijleider van Forum voor Democratie. Dat meldt de partij in een videoboodschap op Twitter.

"De afgelopen dagen zijn er opnieuw berichten in de media verschenen over opmerkingen die in appgroepen van jongerenafdelingen van Forum voor Democratie zouden zijn rondgestuurd. Het zijn vreselijke berichte, nazisme, antisemitisme, racisme. Het zijn denkbeelden waar ik niets mee te maken wil hebben", zegt Baudet in de video.

Onrust binnen de partij

"Ikzelf sta voor een samenleving die volkomen kijkt naar persoonlijke kwaliteiten. [...] Of iemand nu man, vrouw, homo, hetero, donker, blank, welke afkomst dan ook heeft. Dat zijn de waarden van Nederland. Dat heb ik altijd proberen te verdedigen in onze partij. [...] We willen dat die waarden gelden."  

Binnen de partij was er nogal wat onrust afgelopen dagen nadat er een artikel verscheen in Het Parool. Daarin kwam naar buiten dat er racistische, antisemitische en nazistische opmerkingen worden verstuurd binnen appgroepen van jongerenafdelingen binnen de partij. Daar kan Baudet zich niet mee vereenzelvigen.  

Geen andere mogelijkheid

"Als een cultuur van trial by media ontstaat en/of er daadwerkelijk dingen zijn voorgevallen die niet door de beugel kunnen, in beide gevallen wil ik politieke verantwoordelijkheid nemen." Hij ziet af van zijn plek op de kieslijst en stelt zijn positie ter beschikking. Baudet ziet geen andere optie dan afstand te nemen van de partij als lijsttrekker en partijleider. 

"Uiteraard zal ik in de kamer blijven, ik ben gekozen. Ik zal betrokken blijven bij Forum voor Democratie, ik zal de partij blijven steunen. [...] We blijven strijden voor een beter Nederland, voor onze idealen, voor onze geschiedenis en identiteit. Dat kan ik ook doen in een andere rol. Bij deze is hopelijk definitief al deze nonsens gestopt."

Het bestuur van de jongerenpartij liet eerder al weten tijdelijk terug te treden. Ze zouden dat doen om ruimte te bieden voor een intern onderzoek. Baudet noemde dat toen ‘uitstekend'.

UPDATE: Ook Freek Jansen, de omstreden nummer 7 op de kieslijst en leider van de jongerenafdeling van Forum voor Democratie, ziet af van een plaats op de lijst.

Omhelzing Jansen en Baudet

Baudet trekt zich overigens niet terug uit het bestuur van de partij. Ook hoopt hij lijstduwer te kunnen worden bij Forum voor de komende verkiezingen.

Eerder vandaag werden Baudet en Jansen omhelzend gespot. Jansen is voorzitter van de jongerentak van FvD, al trok hij zich tijdelijk terug na alle ophef. De twee werken al een aantal jaar samen bij de partij.

Bijna alle aanbiedingen verdrinken in nieuwe wet tegen stuntbier

Binnenland

Dat scheelt een slok op een borrel

Lees verder

Victoria's Secret stopt met sexy 'Angels'

Glamorama

Want niet meer van deze tijd...

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Stadioncrasher van Greenpeace bijna neergeschoten

Lees verder

Akwasi niet vervolgd voor oude tweets

Lees verder

Video. Laatste rit van Italiaanse horrorkabelbaan

Lees verder

Kiki Bertens stopt na dit jaar met tennissen

Lees verder

Brand sloopt hoofdgebouw Beekse Bergen

Lees verder

Schildpadonderzoeker vindt voor 1,2 miljoen dollar aan cocaïne

Lees verder

Coronafeest: Alle cijfers dalen hard

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bewaker speelt chirurg: patiënt overlijdt

Lees verder

VIDEO - Auto vliegt door zwembad en eindigt op trampoline

Lees verder

Vrouw moont agent. Agent tasert vrouw

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: