NieuwNieuws

Algemeen

Noodverordening in Heerlen vanwege volkomen geëscaleerde ruzie

Er circuleerden al een aantal dagen heftige beelden van de ruzie op sociale media

In de gemeente Heerlen is vandaag een noodverordening ingesteld vanwege aanhoudende onrust in de wijk Heerlerheide. De afgelopen dagen is een "slepende burenruzie" daar verder geëscaleerd. Na enkele incidenten die gisteravond en gisternacht plaatsvonden zijn de spanningen zó hoog opgelopen dat de gezinnen waartussen de ruzie woedt, moeten verhuizen. Voor hen wordt nu een nieuwe woning gezocht. De noodverordening geldt voor de hele stad, en zal van kracht blijven tot en met maandagochtend. Er is sprake van een samenscholingsverbod, en mensen die zonder goede reden naar Heerlen komen kunnen worden tegengehouden. Daarnaast mag de politie preventief fouilleren.

Boze reacties

De ruzie was al een tijdlang aan de gang, maar sinds er de afgelopen dagen beelden van gewelddadigheden gedeeld werden op sociale media, is de boel verder uit de hand gelopen. De 'strijdende partijen' zijn twee gezinnen, waaronder een gezin uit Syrië. In de filmpjes die de afgelopen dagen veel gedeeld werden is onder andere te zien dat er vuurwerk naar hun huis wordt gegooid, een hond een kind aanvalt, en dat er mensen met stokken in de deuropening staan.

De beelden konden op veel woedende en verbijsterde reacties rekenen. Op sociale media heerste vooral ook verontwaardiging over het vermeende uitblijven van actie vanuit de politie en gemeente. Ook zouden de acties volgens sommigen racistisch van aard zijn. De hoog opgelopen emoties en verschillende berichten op sociale media zorgden ervoor dat mensen uit heel Nederland gisteren besloten verhaal te gaan halen bij het andere gezin. Hierdoor ontstond opschudding in de wijk en er werden meerdere vernielingen aangericht. 

Statement burgemeester

Mede door alle vragen en onduidelijkheid bracht burgemeester Roel Wever vanmiddag een statement naar buiten, samen met de politie en de officier van justitie. In een schokkerig filmpje benadrukt hij meermaals dat beide gezinnen zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten, en dat ook beide gezinnen slachtoffer zijn. Hij hekelt daarom de eenzijdige berichtgeving van sommigen en geeft aan geschrokken te zijn van het effect ervan. "Het is onacceptabel dat derden mensen tegen elkaar opzetten en maatschappelijke onrust en onveiligheid veroorzaken door een verhaal maar van één kant te belichten en hiermee uit zijn verband te trekken", zei hij. "Er is aan beide kanten veel meer aan de hand." Hij geeft aan dat het conflict niets te maken heeft met de achtergrond van de gezinnen, waarmee hij een racistisch motief van tafel schuift. 

Over en weer worden verschillende beschuldigingen geuit. De politie is hiervan op de hoogte, en onderzoekt de zaak. 

Heerlen Heerlijke stad

Wever geeft verder aan begrip te hebben voor de emoties, maar het aanzetten tot geweld keurt hij ten zeerste af. Hij onderstreept vervolgens dat Heerlen een heerlijke stad is om in te wonen, een stad waar een "enorm sociaal klimaat is. Wij doen onze stinkende best om dat sociale klimaat zo te houden en ik roep iedereen op om het gezonde verstand te bewaren, de rust te bewaren, en niet meer door te gaan met dit soort eenzijdige berichtgeving", zei de burgemeester. Hij vindt het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in de wijk. "De politie draagt daaraan bij, maar er ligt ook een verantwoordelijkheid voor de buurt. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de rust wederkeert", aldus Wever. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: