NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST- Het NieuwNieuws van 19 december

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuutjes!

Met vandaag onder andere: Werknemersvereniging FNV wil dat supermarkten sluiten tijdens de kerst, acteur Bram van der Vlugt is overleden, en natuurlijk: dierennieuws!

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

De FNV wil dat alle supermarkten gesloten blijven tijdens kerst. De vakbond doet hiervoor een directe oproep aan het kabinet. Volgens FNV heeft winkelpersoneel rust nodig en verdienen ze vrije dagen tijdens de feestdagen. Ook heeft de vakbond kritiek op de maatregelen die winkels nemen tegen het verspreiden van het coronavirus. "Medewerkers willen na dit zware jaar Kerstmis met hun dierbaren doorbrengen en niet in een overvolle supermarkt. Iedereen heeft het over de zorg, maar ook supermarktmedewerkers lopen op hun tenen."Als het aan de vakbond ligt zullen mensen de ingrediënten voor het kerstdiner toch echt op tijd moeten inslaan. Volgens FNV-bestuurslid Mari Martens is er een groot risico dat de winkels anders te druk zullen zijn om een veilige situatie voor winkelpersoneel te kunnen garanderen. FNV is ondanks de in veel winkels genomen maatregelen kritisch op de supermarkten. "Het gaat de supermarktbazen alleen om die omzetgroei. De gezondheid van hun medewerkers of de verspreiding van het virus, lijkt hen beduidend minder te kunnen schelen. Het is daarom belangrijk dat het kabinet ingrijpt." De vakbond pleit ook voor een inkomensgarantie voor de werknemers wanneer de supermarkten sluiten.

Acteur Bram van der Vlugt is overleden. Zijn familie laat in een persbericht weten dat hij in zijn slaap is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Van Der Vlugt was bij het grote publiek vooral bekend om zijn rol als Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal. Hij vertolkte de rol van de goedheiligman 25 jaar lang, tot hij stopte in 2010. Toch was Van Der Vlugt een veelzijdig acteur. Hij was vanaf de jaren '60 actief als toneelspeler en speelde later ook in televisieseries als Medisch Centrum West en Unit 13. Toch beleefde hij als de man onder de baard van de Sint het grootste succes. Ook in 2020 liet hij de mijter niet links liggen, hij was voor het laatst te zien in de "De Grote Sinterklaasfilm".Bram van der Vlugt heeft nooit afscheid genomen van zijn vak. Ook op late leeftijd bleef hij actief op de planken en het witte doek. "Ik kan nog aardig praten, denken, lopen en onthouden en dan kun je toneelspelen." Deze zomer was Van Der Vlugt nog te zien op het toneel, en ook de komende jaren waren al volgepland met een tournee en twee speelfilms. Bram van der Vlucht is 86 jaar oud geworden. 

In het NPO Radio 1-programma De Taalstaat werd zaterdag de prijs voor 'beste krantenkop van het jaar' uitgereikt door journalist Rutger de Quay. De Telegraaf gaat er dit jaar met de winst vandoor. Met de kop "Burgemeesters: bij illegale feesten treden wij op" over verboden coronafeesten staat de krant op plek 1. De Quay organiseerde de koppencontest via het twitteraccount 'Pareltjes van Krantenkoppen' waarop hij de mooiste taalvondsten in de Nederlandse nieuwsmedia verzamelt. Een verzameling van de vondsten, zoals "Worstcasescenario Hema", heeft hij samen met mediaondernemer Richard Otto samengesteld in een gelijknamig boek. RTV Utrecht eindigt op plek twee met de kop "Schaapje legt verkeer lam". Maar wat maakt nou een goede krantenkop? Volgens Rutger de Quay moet een kop uitnodigend zijn. "Dat je 's ochtends nog half slapend bij de krant denkt "dat is grappig, dat is leuk, dat is raar", ze zijn verlokkend."

Dierennieuws! Paleontologen van over de hele wereld breken hun brein over het zeer goed bewaard gebleven fossiel van het 'gestoord beest' uit Madagaskar. Adalatherium Hui - dat 'gek beest' betekent in het Grieks - lijkt zich compleet niet te houden aan iedere wet van Darwin, schrijft WHDH. Toch doen zijn postuur, skelet en gebit zelfs na een jarenlange studie nog steeds vele wenkbrauwen fronzen. Wat maakt 66 miljoen jaar oude schepsel zo 'gek' Adalatherium was ongeveer zo groot als een kat, voor een zoogdier uit het Krijt is dit uitzonderlijk groot. Zoogdieren komen al zo'n 160 miljoen jaar voor op aarde, maar waren in hun beginperiode zelden groter dan een konijn. De positionering van Adalatherium's achterpoten aan de zijkant van de romp, lijken op die van krokodillen. Dit is vrij normaal bij prehistorische zoogdieren. Maar de voorpoten matchen hier totaal niet mee. Deze 'modernere' ledematen zitten verticaler aan de wervelkolom vast, net als bij katten of honden. Omdat voor- en achterzijde elkaar 'tegenspreken', hebben experts geen idee hoe de krokodas zich voortbewoog en überhaupt kón bestaan. Dan het gebit. Duidelijk is dat het om een herbivoor gaat vanwege de konijnachtige voortanden. De rest van de tanden zijn gestructureerd op een manier die compleet niet is te verklaren. "Buitenaards", noemt curator David Krause van het Nature en Science Museum in Denver het. Dat zo'n opmerkelijke verschijning uitgerekend van Madagaskar komt, is overigens niet heel vreemd. Het is al 88 miljoen jaar een eiland nadat het zich afscheurde van het Indiase subcontinent. Sindsdien vormt het een uniek en gesloten ecosysteem. Ook tegenwoordig komen er diersoorten voor die compleet anders zijn dan elders zoals maki's, fossa's en tweederde van alle kameleonsoorten.

Landsadvocaat vindt dat Gunay Uslu (D66) Ongehoord Nederland tóch moet horen

Politiek

Staatssecretaris heeft dus meer tijd nodig voor besluit ON uit bestel te kieperen

Lees verder

Alsnog explosie bij restaurants in Arnhems winkelcentrum

Algemeen

Gisteren ook al explosieven gevonden

Lees verder

Donald Trump aangeklaagd voor bezit geheime documenten

Algemeen

Onderzoek naar Joe Biden voor zelfde vergrijp loopt nog

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Nederlanders gaan massaal voor vast energiecontract

Lees verder

Limburg eerste provincie met BBB-coalitie

Lees verder

KNVB wil Berghuis meerdere wedstrijden schorsen voor klap na FC Twente - Ajax

Lees verder

Nederlands kind gewond bij speelplaats-aanslag Annecy

Lees verder

5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor militair (23) die dochter van zes maanden vermoordde

Lees verder

Video - Martin Bosma (PVV) en Stephan van Baarle (DENK) in debat over racisme, diversiteit en inclusie

Lees verder

Maker docu over cancelcultuur cancelt BNNVARA

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Het eerste EK Seks is in aantocht en zoekt nog deelnemers

Lees verder

Vermiste hond na acht maanden weer terug bij baasje

Lees verder

Klachtenregen om Heineken-posters: modellen lijken te jong

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: