NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST- Het NieuwNieuws van 9 januari

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuutjes!

Met vandaag onder andere: Twitter blokkeert Trump, onrust bij de PvdA, en doktertje spelen was nog nooit zó gevaarlijk.

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

Na Facebook en Instagram, besluit nu ook Twitter om het account van de Amerikaanse president Trump tijdelijk te blokkeren. In een verklaring vertelt Twitter dat zij het risico op nieuwe ongeregeldheden onverantwoord vinden. Het is onduidelijk hoe lang het account van de Amerikaanse president met bijna 90 miljoen volgers op slot blijft. In een aantal tweets legt het sociale medium waarom ze op deze beslissing zijn overgegaan. En wat Trump ervan vindt? Ja, dat weet nu dus niemand. Wat rustig. 

De regionale afdelingen van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die eerder hadden aangekondigd ongeacht de coronasituatie op 17 januari weer open te gaan, blijven ook na 17 januari dicht vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Het nieuwe plan is om deuren weer te openen als de winkels weer open gaan. "Wij zijn niet blind voor de werkelijkheid", vertelt afdelingsvoorzitter van KHN Breda Johan de Vos aan het Brabants Dagblad. "Uiteraard zien wij ook de penibele situatie op dit moment in de Nederlandse ziekenhuizen." Om die reden is het plan om - ongeacht de situatie - op 17 januari weer open te gaan van de baan. "We hebben besloten: winkels open = horeca open. Gaan de winkels pas open op 10 februari, dan doen wij dat ook", aldus De Vos. Hij stelt dat 'inmiddels wel duidelijk is' dat de oplopende coronabesmettingen niet te wijten zijn aan de horeca. "Het effect van de horecasluiting op de coronacijfers is nihil geweest." 

Kim Jong-Un heeft zich op de vierde dag van het partijcongres van de Koreaanse Arbeiderspartij uitgesproken over de plannen voor het internationale beleid van Noord-Korea. Opvallend was dat de dictator sprak over het opnieuw uitbreiden van het nucleaire arsenaal van het land. Plannen om een 'nucleaire onderzeeër te bouwen zouden bijna klaar zijn. De Verenigde Staten werden in de toespraak aangeduid als "grootste vijand". President Trump heeft de afgelopen jaren (geheel op zijn manier) geprobeerd om toenadering te zoeken, maar de spanningen zijn niet verminderd. De belofte van Noord-Korea om het experimenteren met kernwapens stop te zetten zal dus vermoedelijk ook niet worden nagekomen. Over gekozen president Biden was Kim Jong-Un ook niet enthousiast. Hij verwacht dat er niet veel zal veranderen tussen de VS en Noord-Korea, wie de president dan ook zal zijn. De leider sprak in zijn toespraak wel over het aanhalen van de banden met de rest van de wereld. Mark Rutte kan dus een telefoontje verwachten.

Een groep PvdA'ers, waaronder een aantal prominente leden, neemt het op voor Lodewijk Asscher. Zij vinden dat hij gewoon lijsttrekker van de partij moet blijven, ondanks zijn rol in de toeslagenaffaire, waarbij duizenden ouders slachtoffer werden van de fraudeaanpak bij de Belastingdienst tussen 2013 en 2019. Door deze aanpak werden vele ouders onterecht aangemerkt als fraudeur, waardoor velen in de schulden belandden. Lodewijk Asscher was in deze tijd minister van Sociale Zaken, wat hem medeverantwoordelijk maakt voor deze problemen. Hij betuigde eerder al spijt en noemde zijn rol in de toeslagenaffaire "pijnlijk", maar gaf deze week opnieuw aan wel te willen blijven fungeren als lijsttrekker. Dat schoot bij verschillende partijleden in het verkeerde keelgat, waardoor PvdA-lid Francisca Drijver eerder deze week een motie van wantrouwen indiende tegen Asscher. Echter, tijdens het partijcongres zullen leden zich nu ook uitspreken over een nieuwe motie, waarin juist steun wordt uitgesproken voor Asscher. Deze motie werd ingediend onder leiding van Pieter Paul Slikker (PvdA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Den Bosch). Hij vindt de motie van wantrouwen onterecht, en met hem meerdere leden. Het gaat dus nog spannend worden.

We blijven bij de Nederlandse politiek, want het digitale CDA-congres dat vandaag zou plaatsvinden is halverwege stopgezet. Er waren te veel technische problemen die niet direct konden worden opgelost. Het stemsysteem had moeilijkheden en uiteindelijk werd de hele verbinding verbroken. Voor het staken van het congres waren er al een paar amendementen in stemming gebracht, maar de belangrijkste stemming over het partijleiderschap van Wopke Hoekstra kon niet plaatsvinden. Het congres wordt nu voor de tweede keer verplaatst, in eerste instantie zou het in december plaatsvinden. 

Doktertje spelen was nog nooit zo gevaarlijk, want de dokterskoffer speelset van kindermerk Little Dutch blijkt levensgevaarlijk. Het speelgoedkoffertje met allerhande houten doktersuitrusting zoals pillenstrip; pleisters; een thermometer; een spuitje en meer zou de gezondheid niet uitsluitend ten goede komen. In de speelgoedset zou onder andere een pillenstrip zitten waarvan een deel van de pillen los zou kunnen komen van de strip. Omdat de pillen gemaakt zijn van hout zijn ze nogal moeilijk te slikken. De houten medicatie is stikkingsgevaarlijk en de speelgoed dokterstas is inmiddels door de meeste verkooppunten uit de handel genomen. Ouders die de speelgoedset in huis hebben wordt verzocht de houden medicijnen weg te nemen uit de speelgoedset en uit de buurt van kinderen te houden. De levensgevaarlijke pillen kunnen worden opgestuurd naar de leverancier van het product, schrijft Productwaarschuwing.nl. Aangezien het wegnemen van een onderdeel uit een speelset van je kinderen misschien een bittere pil is om te slikken, stuurt de leverancier een attentie terug bij wijze van compensatie.

Goffertstadion voorlopig gesloten na tribunefaal

Sport

Opruimen en onderzoeken

Lees verder

FvD wil weten of NTR Squid Game-filmpje strafbaar is

Binnenland

Pepijn van Houwelingen vergelijkt satire met genocide Rwanda

Lees verder

Volkskrant moet onterecht ontslagen recensent Arjan Peters 370.000 euro betalen #MeToo

Binnenland

MeToo-affaire blijkt volgens rechter geen MeToo

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Informateurs nodigen Pieter Omtzigt uit voor gesprek

Lees verder

Colin Powell overleden aan coronavirus

Lees verder

Erfgenamen King of Pop willen King of Pop verbieden

Lees verder

Kourtney Kardashian verloofd met Travis Barker

Lees verder

Marc van Ranst: Gelobotomiseerde platwormen intelligenter dan Thierry Baudet

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Brits Lagerhuislid David Amess (Tory) neergestoken (Update: Politicus is overleden)

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Noorwegen waarschuwt burgers: niet op Rusland plassen!

Lees verder

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: