NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 23 januari

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuutjes!

Met vandaag onder andere: Protesten in Rusland, de boa's krijgen hun zin, en Bernie Sanders casht voor goede doel met truienhandel.

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder.

Transcript

Het was onrustig vandaag in Rusland. Tienduizenden demonstranten waren op de been om de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny te eisen. In tientallen steden was het dan ook raak en gingen mensen de straat op. De politie trad hard op en volgens de NOS zijn er meer dan 1600 deelnemers gearresteerd en 40 politieagenten gewond geraakt. Hoeveel gewonden er zijn gevallen onder demonstranten is niet bekend. Eén van de redenen dat er veel mensen op de been waren was een video van een van de paleizen van Poetin. Waarde: een miljard. De kopers: de belastingbetaler. Koning Willem Alexander zal zich achter de oren krabben dat hij al gezeik kreeg om een sloepje. Ondertussen hebben verschillende sociale media de Russische regering geholpen door berichten, die oproepen tot protest te verwijderen. Onder andere Tiktok, Instagram en Youtube deden dit, vanwege een Russische wet die het verbiedt jongeren op te roepen voor een demonstratie. Dit is natuurlijk helemaal terecht, want de politie gebruikt enorm veel geweld tijdens de protesten. Overigens werd er niet overal geprotesteerd, in Irkoetsk ging niemand de straat op, daar is het op dit moment 50 graden onder nul. 

Bernie Sanders was de afgelopen week het onderwerp van duizenden memes. De reden was de manier waarop hij onderuitgezakt zat tijdens de inauguratie van Joe Biden. De foto werd in allerlei rare situaties gephotoshopped, maar nu doet de senator zelf een duit in het zakje. De verkoop van een eigen trui is van start gegaan en voor 45 dollar, 37 euro ben je daar in het bezit van. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel overigens, Meals on Wheels is een organisatie die maaltijden verzorgd voor ouderen die in armoede leven. Overigens dien je dan wel te wachten op een nieuwe voorraad, want ze zijn op het moment uitverkocht. 

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben na aandringen door de Nederlandse BOA Bond de bevoegdheid gekregen om te handhaven op de avondklok. Ze mogen dit vanaf maandag doen, bevestigt Ruud Kuin, de voorzitter van de BOA Bond. Aanvankelijk leek het erop dat de boa's wel 's avonds na 21.00 uur zouden worden ingezet op straat, maar dat ze niet konden handhaven op de avondklok. "Dat zou gedoe opleveren, want dat is niet duidelijk voor de boa's zelf, en ook niet voor burgers", zegt Kuin. Sorry meneer Kuin, het was wel duidelijk, jullie mochten simpelweg niet handhaven. Maar goed dat mag nu dus wel en daar zijn ze ongetwijfeld heel blij mee. 

Gravinfluencer Eloise van Oranje, het oudste kind van prins Constantijn, is razend populair op Instagram. Ze zit inmiddels bijna op de 23.000 volgers, en krijgt tienduizenden likes op haar foto's. En dat legt haar geen windeieren: ze gaat nu zelfs een boek schrijven. Dat maakt ze bekend in haar story: "Ik ben zo blij! Ik kan eindelijk zeggen dat ik een boek ga schrijven!" Fans van de gravin kunnen hun hart ophalen, ze gaat haar volgers namelijk bij 'het proces' betrekken. "Houd mijn account goed in de gaten", zegt ze dan ook. Waar het boek precies over gaat, is nog niet duidelijk. Wel schrijft ze het boek vermoedelijk (enigszins) samen met de meiden van Chickslovefood. Zij hebben onlangs een uitgeverij gestart, CLF, waar Eloise haar boekdeal heeft gescoord. Het boek komt rond juni uit.  

De Amerikaanse journalist en televisiepresentator Larry King is overleden. King was vooral bekend om zijn scherpe interviews. Hij maakte er in 63 jaar tijd zo'n 60.000, veelal met beroemdheden en wereldleiders. Van Frank Sinatra tot Lady Gaga, van de Dalai Lama tot Gorbatsjov en Obama. Allemaal zaten ze eens tegenover King, die met zijn opvallend bretels en zijn mok niet vreesde om stevig door te vragen. Tot op late leeftijd was hij te zien in programma's als "Larry King Live" op CNN "Larry King Now" op Ora TV. Drie weken geleden werd hij opgenomen in het ziekenhuis met coronaklachten, die hem uiteindelijk fataal werden. Larry King is 87 jaar oud geworden. 

Vliegtuigmotorregen: inmiddels 200 onderdelen ingeleverd

Binnenland

Kapotte motor viel dit weekend in Zuid-Limburg met brokken uit de lucht

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.420 nieuwe besmettingen

Binnenland

Nieuwe dag, nieuwe cijfers

Lees verder

Nog nooit zoveel warmte achter elkaar in de winter

Binnenland

En de warmste 24 februari everooit

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Australisch schaap verlost van 35 kilo vacht

Lees verder

Douane vindt 23.000 kilo coke in zeecontainers

Lees verder

Halsema: Gooi de terrassen en Artis weer open!

Lees verder

Rode Kruis: noodzaak voor voedselhulp groeit

Lees verder

Tieners steken omstander neer bij gefaalde overval op slijter

Lees verder

Max Verstappen toont zijn nieuwe helm

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vader komt om bij voorbereidingen gender reveal-machine

Lees verder

Coca-Cola tegen werknemers: Probeer minder wit te zijn

Lees verder

Kenia verhoogt elektriciteitsdraden na fatale botsing giraffes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: