NieuwNieuws

Buitenland

Opgesloten Navalny als ‘vluchtgevaarlijk’ bestempeld

Overweegt de lever(?) van Poetin te eten(?)

De Russische oppositieleider Alexei Navalny is naar eigen zeggen vluchtgevaarlijk verklaard. Hij kan er, schrijft hij in een Instagram-post, eigenlijk alleen maar om lachen, gezien het feit dat hij al in de cel zit en nergens naartoe kan. “Ik heb hier maar één verklaring voor: de opa moet in zijn bunker een nachtmerrie hebben gehad.”

Hij omschrijft hoe hij door cipiers werd meegenomen en een document moest ondertekenen. Er zou zijn besloten hem op een watchlist te plaatsen vanwege zijn vluchtgevaar. “Nu word ik niet alleen door een escort begeleid, maar ook door soldaten met helmen en machinegeweren.” Het hele voorval doet hem denken aan Hannibal Lecter uit The Silence of the Lambs. “Die zei over een van zijn vijanden dat hij zijn lever wegspoelde met een glas Chianti. Dat van die lever weet ik niet zeker, maar een glas Chianti gaat er wel in.”

Europees Hof

Zijn nieuws komt een dag nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens eiste dat Rusland Navalny onmiddellijk vrij moet laten. Als het dat niet doet, zo waarschuwt het Hof, is dat in strijd met het Europese mensenrechtenverdrag. Het Kremlin noemde de uitspraak een ‘ongekende inmenging’ in Russische zaken en is, verrassend genoeg, niet van plan de eis in te willigen. 

Navalny werd vorige maand direct na terugkeer op Russische bodem opgepakt. Hij heeft de tweede helft van 2020 in Duitsland doorgebracht, herstellende van een vergiftiging met FSB-middel Novitsjok. Begin deze maand werd hij veroordeeld tot drie jaar in het strafkamp omdat hij zich in die periode niet bij de autoriteiten had gemeld, wat volgens een eerder voorwaardelijk vonnis wel had gemoeten. 

Video. Laatste rit van Italiaanse horrorkabelbaan

Buitenland

Uitgezonden op de Italiaanse televisie

Lees verder

Kiki Bertens stopt na dit jaar met tennissen

Sport

Klaar mee

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Schildpadonderzoeker vindt voor 1,2 miljoen dollar aan cocaïne

Lees verder

Coronafeest: Alle cijfers dalen hard

Lees verder

Snelheidsduivel (24) veroorzaakte dodelijk crash N34

Lees verder

VIDEO - Tankstation ontploft in woonwijk

Lees verder

Tekst 'Welcome to Perth' op dak bij vliegveld Sydney

Lees verder

5,4 miljoen kijkers zien Oranje winnen

Lees verder

Vlissingse maaimachine verhakselt zeldzame orchidee

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Auto vliegt door zwembad en eindigt op trampoline

Lees verder

Vrouw moont agent. Agent tasert vrouw

Lees verder

Overleden vrouw opgegeten door eigen katten

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: