NieuwNieuws

Tech & Gaming

Canada steunt Australië in strijd tegen gratis Facebook-nieuws

In Australië verdween de nieuwsdienst van Facebook na een conflict met de overheid uit de lucht

Moet Facebook betalen voor het tonen van journalistieke artikelen op hun platformen? Ja, dit vond eerst Australië en nu ook Canada. Beide landen menen dat het sociale netwerk met hun nieuwsdienst journalistieke uitgeverijen benadelen omdat zij hierdoor advertentiekosten mislopen. Facebook lijkt niet van plan om zo'n compensatie te willen betalen. Zij blokkeerden deze week alle nieuwscontent voor Australische gebruikers.

Dit besluit schoot minister van Canadees Erfgoed Steven Guilbeault in het verkeerde keelgat. "Canada staat aan de frontlinie van deze strijd. We behoren tot de eerste landen in de wereld die een vuist willen maken tegen de toenemende macht van de techreuzen," laat hij aan een journalist van Reuters weten. De inmenging van grote techbedrijven zoals Google en Facebook leiden tot tegenvallende inkomsten bij Canadese mediabedrijven.

Coalitie tegen de techreuzen

Als er niets aan het beleid verandert, liggen naar schatting 700 van de in totaal 3.100 arbeidsplaatsen bij printmediabedrijven op de tocht. De uitgeverijen drongen er bij de overheid op aan om in te grijpen. Guillbeault overweegt nu het Australische model ook in eigen land toe te passen waarbij Facebook en Google een deel van hun inkomsten uit links naar nieuwsberichten moeten delen met de makers.

"We willen naar een situatie toewerken die voor iedereen wenselijk is," vertelt de Canadese minister die deze week ook contact zocht met ambtsgenoten uit Duitsland, Frankrijk en Finland. Om Facebook tot inkeer te laten komen, wil hij een coalitie van zo'n 10 tot 15 landen samenstellen die allemaal vergelijkbare regels als de Australiërs doorvoeren om zo een grotere vuist te kunnen maken.

Als het zo doorgaat wordt de situatie onhoudbaar. Daarom moeten we samenwerkingen met andere landen aangaan om ze ertoe te manen om een eerlijke compensatie uit te betalen voor andermans online content. "Zou Facebook ook de banden verbreken met de Duitsers en Fransen?," vraagt hij zich hardop af. De Nederlandse overheid heeft zich nog niet over de kwestie uitgesproken.

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Toegegeven: ook een paar slechte

Lees verder

Bijna alle aanbiedingen verdrinken in nieuwe wet tegen stuntbier

Binnenland

Dat scheelt een slok op een borrel

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Victoria's Secret stopt met sexy 'Angels'

Lees verder

Stadioncrasher van Greenpeace bijna neergeschoten

Lees verder

Akwasi niet vervolgd voor oude tweets

Lees verder

Video. Laatste rit van Italiaanse horrorkabelbaan

Lees verder

Kiki Bertens stopt na dit jaar met tennissen

Lees verder

Brand sloopt hoofdgebouw Beekse Bergen

Lees verder

Schildpadonderzoeker vindt voor 1,2 miljoen dollar aan cocaïne

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bewaker speelt chirurg: patiënt overlijdt

Lees verder

VIDEO - Auto vliegt door zwembad en eindigt op trampoline

Lees verder

Vrouw moont agent. Agent tasert vrouw

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: