NieuwNieuws

Tech & Crypto

‘Bitcoin 56x energiezuiniger dan huidige betaalsysteem’

Nieuw onderzoek vergelijkt Bitcoin met het klassieke betaalsysteem.

Wij zeiden eerder al dat het genuanceerd ligt, maar nu is er een onafhankelijk onderzoek naar het energiegebruik van Bitcoin dat bevestigt wat wij al vermoedden. Wat blijkt: het huidige monetaire systeem is 56 keer zo energieverslindend als het Bitcoin netwerk.

Bitcoin ligt vaak onder vuur omdat het te veel energie zou gebruiken. De Proof of Work beveiliging van het netwerk zou net zoveel energie gebruiken als heel Zweden en daarmee op ramkoers liggen met de duurzaamheidsdoelen van het Parijs akkoord. Een onderzoek van de Universiteit van Cambridge schatte onlangs het energiegebruik van bitcoin in op meer dan 121 terawattuur (TWh).

Om je een idee te geven van hoeveel dat is, 1 terawatt kan 10 miljard lichtbollen van 100 watt tegelijk laten branden. Dat is het licht van heel veel huishoudens, maar is het ook veel voor een monetair systeem? Nee dus, zo laat het nieuwste onderzoek van Payment Consultancy Firm Valuechain weten in het 27 pagina’s tellende paper. Om precies te zijn is het 56 keer zo efficiënt als het huidige systeem. Het bedrijf heeft vier jaar onderzoek gedaan naar het energieverbruik van zowel Bitcoin als het huidige systeem.

Eerdere onderzoeken selectief en vooringenomen

In de publicatie geven onderzoekers aan dat eerdere onderzoeken naar het energiegebruik van Bitcoin incompleet, inaccuraat en onredelijk vooringenomen tegen de cryptomunt zijn. Als voorbeeld noemen ze specifiek het onderzoek van De Nederlandse Bank, "The Carbon Footprint of Bitcoin". Het onderzoek vergelijkt hier het debit (pin) kaart gebruik (wat slechts een klein onderdeel binnen het traditionele bankensysteem is) met het hele Bitcoin ecosysteem.

“Het is essentieel om het energiegebruik van Bitcoin te vergelijken met alle aspecten van het klassieke monetaire betaalsysteem. Dat betreft: bankbiljetten, muntgeld, geld management van de pinautomaten, pin-systemen, Point-of-Sale (PoS) betalingen, banken en interbancair energieverbruik etc. etc.” 

Valuechain keek vervolgens naar de gemiddelde levensduur van mining apparatuur, de toename van gebruik van duurzame energiebronnen en de steeds zuiniger apparatuur binnen het bitcoin ecosysteem en berekende dat Bitcoin 88,95 TWh per jaar gebruikt. Dat is een schokkende 50% minder dan het vooringenomen onderzoek van De Nederlandse Bank ons vertelde.

Misschien nog wel schokkender was de berekening van het energieverbruik van traditionele bancaire systeem. Valuechain komt uit op een gebruik van 4.981 TWh. Dat is 56x zoveel als Bitcoin.

Eerste en tweede laag

Het bitcoin netwerk is een gelaagd geldsysteem. De eerste laag is de blockchain, welke ongeveer 7 betalingen per seconde kan verwerken en wordt beveiligd door miners, welke gecontroleerd worden door nodes. De miners voeren super eenvoudige, maar erg arbeidsintensieve berekeningen uit, vergelijkbaar met het spelletje raad een getal onder de X. Op dit moment wordt er 199.750.732.921.709.400.000 keer per seconde geraden. Deze laag is al 5x zo efficiënt als het klassieke bancaire systeem, maar omdat 7 transacties per seconde niet voldoende is om het betaalverkeer van de wereld te faciliteren bestaat er een tweede laag, de betaallaag die het lightning netwerk wordt genoemd. Deze laag is vrijwel onbeperkt schaalbaar, zonder toename van energieverbruik. Wanneer deze laag wordt meegenomen in de berekening schiet de efficiëntie van Bitcoin verder de lucht in en is het 56x energiezuiniger dan het klassieke betaalsysteem, wanneer het het volledig zou vervangen. 

Het onderzoek moet dienen als neutrale input in het debat rondom Bitcoins energiegebruik. De wetenschappelijke data dragen bij aan het wegnemen van onterechte vooroordelen over de duurzaamheid van Bitcoin en stelt politici in staat om op juiste gronden beleid te maken rondom de grootste en bekendste cryptomunt.

 De grootste en bekendste cryptomunt kun je veilig kopen bij Bitvavo. Klik hier.


Waterstand in de Rijn vandaag lager dan ooit gemeten

Algemeen

Vorige record stamt uit oktober 2018

Lees verder

'Eerste versie van app voor Europees DigiD moet volgend jaar klaar zijn'

Tech & Crypto

Van Huffelen wil inzetten op open-source voor omstreden Europese digitale identiteit 

Lees verder

Japanse jeugd drinkt veel te weinig, en daar gaat de fiscus wat aan doen

Niet Doodchecken

Dat is nog eens een goede zaak, hé!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Slechts 1 procent van huizenaanbod is beschikbaar voor modaal inkomen

Lees verder

Menselijke resten in geveilde koffer blijken kinderlijken

Lees verder

'Nederlandse Triatlonbond stortte atleten in eenzaamheid en depressie'

Lees verder

Noren gaan standbeeld voor gedode walrus Freya neerzetten

Lees verder

Man met kruisboog wilde Queen Elizabeth vermoorden

Lees verder

Airbnb jaagt met speciale software op huisfeesten

Lees verder

Spaanse vrouw beschuldigt Dance Valley-directeur van verkrachting

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

'Oud-premier Australië maakte zichzelf schaduwminister van drie ministeries'

Lees verder

Katten in Duitse Walldorff eindelijk weer uit lockdown

Lees verder

Strandganger doorboord door wegvliegende parasol

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: