NieuwNieuws

Tech & Gaming

Google en YouTube verbannen Zwarte Piet

Na Facebook besluit ook Alphabet Inc. tot het weren van de kindervriend

Alphabet, het koepelbedrijf achter Google en YouTube, gaat advertenties blokkeren bij YT-video's met Zwarte Piet. Op websites waar de culturele kindervriend te zien is, zal Google geen advertenties uit hun netwerken meer vertonen.

Volgens Google zijn Zwarte Piet en alternatieve verschijningen van de steun en toeverlaat van Sinterklaas, zoals Roetveegpiet, "nog steeds gebaseerd op raciale stereotypes". Aan Nu.nl vertelt Google dat het nieuwe beleid "de komende weken" van kracht zal worden - rond de intocht van de Sint in ons land dus, een gebeurtenis die dit jaar ook al in het grootste geheim plaats vindt vanwege alle commotie die er rond de jaarlijkse traditie is ontstaan.

Roetveegpiet ook verbannen

Google zegt zich te willen "committeren aan gelijkheid en diversiteit", maar het is opvallend dat ook Roetveegpiet in de ban wordt gedaan door de invloedrijke buitenlandse techreus. Zelfs de radicale activistengroep Kick Out Zwarte Piet beschouwt de roetveegvariant namelijk niet als "racistisch".

Tegenover Nu.nl verklaren de ongekozen censors van Nederlandse culturele uitingen dat ze daarvoor kiezen om "het beleid zo consistent mogelijk toepasbaar te houden".

Een uitzondering op de nieuwe advertentieregels rond Zwarte Piet geldt voor "webpagina's die educatief of journalistiek van aard zijn", aldus Google Nederland.

'Het publieke debat'

Het nieuwe beleid van het Amerikaanse bedrijf kan van grote invloed zijn op het verdwijnen van een Nederlands kinderfeest: Google is een van de grootste distributieplatforms van advertenties op het internet. Video's van Zwarte Piet worden door YouTube overigens niet verbannen: het moederbedrijf van het videoplatform wil "het publieke debat niet in de weg zitten." Je mag er alleen geen geld meer aan verdienen.

Online thuiswinkelketen Bol.com haalde onlangs alle Zwarte Piet-gerelateerde producten uit de digitale schappen. Amazon deed hetzelfde. Eerder verboden ook Facebook en Instagram hun gebruikers al om afbeeldingen van Zwarte Piet bij artikelen te plaatsen. Dit NieuwNieuwsbericht kan dus niet op Facebook worden doorgeplaatst.

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: