NieuwNieuws

Tech & Gaming

Google en YouTube verbannen Zwarte Piet

Na Facebook besluit ook Alphabet Inc. tot het weren van de kindervriend

Alphabet, het koepelbedrijf achter Google en YouTube, gaat advertenties blokkeren bij YT-video's met Zwarte Piet. Op websites waar de culturele kindervriend te zien is, zal Google geen advertenties uit hun netwerken meer vertonen.

Volgens Google zijn Zwarte Piet en alternatieve verschijningen van de steun en toeverlaat van Sinterklaas, zoals Roetveegpiet, "nog steeds gebaseerd op raciale stereotypes". Aan Nu.nl vertelt Google dat het nieuwe beleid "de komende weken" van kracht zal worden - rond de intocht van de Sint in ons land dus, een gebeurtenis die dit jaar ook al in het grootste geheim plaats vindt vanwege alle commotie die er rond de jaarlijkse traditie is ontstaan.

Roetveegpiet ook verbannen

Google zegt zich te willen "committeren aan gelijkheid en diversiteit", maar het is opvallend dat ook Roetveegpiet in de ban wordt gedaan door de invloedrijke buitenlandse techreus. Zelfs de radicale activistengroep Kick Out Zwarte Piet beschouwt de roetveegvariant namelijk niet als "racistisch".

Tegenover Nu.nl verklaren de ongekozen censors van Nederlandse culturele uitingen dat ze daarvoor kiezen om "het beleid zo consistent mogelijk toepasbaar te houden".

Een uitzondering op de nieuwe advertentieregels rond Zwarte Piet geldt voor "webpagina's die educatief of journalistiek van aard zijn", aldus Google Nederland.

'Het publieke debat'

Het nieuwe beleid van het Amerikaanse bedrijf kan van grote invloed zijn op het verdwijnen van een Nederlands kinderfeest: Google is een van de grootste distributieplatforms van advertenties op het internet. Video's van Zwarte Piet worden door YouTube overigens niet verbannen: het moederbedrijf van het videoplatform wil "het publieke debat niet in de weg zitten." Je mag er alleen geen geld meer aan verdienen.

Online thuiswinkelketen Bol.com haalde onlangs alle Zwarte Piet-gerelateerde producten uit de digitale schappen. Amazon deed hetzelfde. Eerder verboden ook Facebook en Instagram hun gebruikers al om afbeeldingen van Zwarte Piet bij artikelen te plaatsen. Dit NieuwNieuwsbericht kan dus niet op Facebook worden doorgeplaatst.

Hugo Borst vertelt over zijn (kleine) criminele verleden

Glamorama

Zoals een echte schrijver betaamt 

Lees verder

Virtuele hulp Alexa van Amazon spuwt antisemitische complottheorieƫn

Tech & Gaming

Maar had ze wijn op? 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Coronacijfers: 4499 nieuwe besmettingen, fors minder dan gisteren

Lees verder

Ster: Comeback Loeki de Leeuw bijna rond

Lees verder

33-jarige man gijzelt ambulancepersoneel in woning

Lees verder

Politie belaagd bij ontruiming coronafeest Den Haag

Lees verder

Ook vandaag winkels eerder gesloten in Rotterdam

Lees verder

FC Barcelona bereikt akkoord met spelers over verlaagd salaris

Lees verder

Nog meer stemmen voor Joe Biden na hertelling Wisconsin

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man wil seksboekje verbranden, fikt bijna eigen huis af

Lees verder

Britse kat Kee Kee blijkt notoire ondergoedkleptomaan

Lees verder

Denen in de ban van 'zombienertsen' met gemuteerde corona

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: