NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 8 november

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuten!

Vandaag praten we je even bij over de coronastatus van het land, de link tussen Joe Biden en Miley Cyrus en een opvallende uitspraak van dictator Loekasjenko

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel. Beluister de uitzending van vandaag hieronder.

Transcript

Ik heb besloten om alleen nog maar over corona te praten als het goed gaat en het gaat de goede kant op. Vandaag waren er bijna duizend minder coronabesmettingen dan gisteren. Ook de ziekenhuizen lijken de najaarspiek te hebben gepasseerd. Er werden meer coronapatiënten uit de ziekenhuizen ontslagen dan opgenomen. De dalende cijfers zijn het gevolg van de huidige coronamaatregelen die deze week weer aangescherpt zijn. De tijdelijke sluiting van onder andere musea, theaters, bioscopen, dierentuinen, attractieparken en zwembaden duurt nog ruim een week, terwijl de rest van de maatregelen ‘nog tot in december’ aan zullen houden.

Je zou maar zin hebben om even een biertje te doen met vrienden. Of nee, je zou maar een Ier zijn en zin hebben in een biertje met vrienden. Paul Strain kon het niet langer aan en bedacht een geniaal plan. Hij boekte een goedkope vlucht, want ja vliegtickets zijn tegenwoordig goedkoper dan een tros bananen, ging naar Belfast International Airport en deed op de luchthaven een biertje met zijn mates. De foto van het gebeuren ging al snel het internet over. Veel mensen noemden het trio "legendes." Maar hoewel het verhaal heel leuk is en zelfs de locatie van de luchthaven was getagd, onthulde Paul niet veel later dat de post een grap was. Da's dan toch jammer.

Sinds gisteren mag Joe Biden zich President Erect noemen, of nee, President Elect natuurlijk, de man is 77. En sindsdien zijn een aantal oude bekende nummers weer in de Amerikaanse hitlijsten beland. Het nummer Party in the U.S.A. van Miley Cyrus is elf jaar oud maar is vandaag weer aan het stijgen op de poplijsten van Spotify en de hitparade van iTunes. Ook het nog oudere Bye, Bye, Bye van NSYNCH, niet te verwarren met Zai, Zai, Zai van Ben Cramer, staat weer in de hitlijsten. In steden over het hele land trokken Amerikanen zaterdagmorgen de straat op om de overwinning van Joe Biden en Kamala Harris te vieren. Er werd muziek gespeeld, champagneflessen werden ontkurkt en vanaf half twaalf ’s ochtends werd er gedanst. Van sociale afstand was even geen sprake, maar ja, het was een feestje he. In een toespraak riep Biden op tot verzoening van het land en vicepresident-elect Kamala Harris sprak waardering uit voor iedereen die heeft meegewerkt aan deze overwinning. 

De eerste besmetting met het westnijlvirus in Nederland werd bekend op 15 oktober. Het zou gaan om een man uit de buurt van Utrecht die vermoedelijk gestoken zou zijn door een besmette mug. Sindsdien zijn er vijf nieuwe gevallen gemeld bij het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). De cijfers zijn op basis van de meldingen bij het RIVM. Het RIVM zegt tegen het AD niet met elk geval van het westnijlvirus naar buiten te treden. Het eerste geval zou wél zijn gemeld omdat het de eerste keer was dat er iemand in Nederland besmet is geraakt met het virus. Op dit moment zijn er 315 besmettingen gemeld in de EU, waarvan 36 mensen aan het westnijlvirus zijn overleden. Tot nu toe vonden de meeste gevallen plaats in Griekenland, Spanje en Italië.

De president van Wit-Rusland Loekasjenko, die al meer dan 26 jaar een stevig regime voert, is van mening dat de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten ondemocratisch zijn verlopen. "Kijk eens wat er aan de hand is met deze verkiezingen," sprak de leider van Belarus gisteren na het bezoek aan een kerncentrale over de presidentsverkiezingen waarbij op dat moment nog geen winnaar bekend was gemaakt. "Het is een schande, een bespotting van de democratie." In augustus vierde de voormalige Sovjet-staat Wit-Rusland zelf het feestje van de democratie. Daarbij werd de president 'verkozen' voor zijn zesde termijn. Voormalig Amerikaans president George W Bush gaf Loekasjenko in 2005 de twijfelachtige titel van laatste dictator in Europa. De democratische verkiezingen in Wit-Rusland verliepen een stuk soepeler dan die in de VS. Zo was er in tegenstelling tot de verkiezingen in Amerika: géénsprake van dat op de dag van de verkiezingen het internet niet toegankelijk was; géén sprake van politieke gevangen die werden mishandeld; werden er géén buitenlandse journalisten Wit-Rusland uitgezet omdat ze stiekem spionnen zouden zijn; was de Europese Unie nietvan mening dat de verkiezingen oneerlijk zouden zijn verlopen en waren er géén rellen en demonstraties in de nacht na de verkiezingen, laat staan meerdere protesten die werden neergesabeld. Toch? Toch fijn om te weten dat er tenminste nog iemand is die opkomt voor de democratie! 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: