article image Algemeen

Belgen ongerust over de komst van een 'universiteit' van Nederlandse complotdenkers

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 25/05 17:20

Onder andere Willem Engel, zowel veroordeeld in België als in Nederland, gaat er lesgeven

Onze Belgische buren zijn ongerust over de komst van een 'universiteit' van Nederlandse complotdenkers, blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Follow the Money. 

De Nederlandse hoogleraar economie Paul Frijters heeft aan het begin van dit jaar het kasteel Hodbomont gekocht in de Ardennen, waar hij zijn eigen onderwijsinstituut genaamd Nova Academia gaat beginnen. En dan vraag je je zeker af: waarom de Ardennen? Een van de redenen is dat in Nederland 'de overheid sneller meekijkt', zegt Frijters tegen een journalist van De Tijd, die incognito een 'proeverijdag' bezocht van het onderwijsinstituut. 

Vanaf 2 september zijn cursisten welkom die een 'oase' zoeken om te ontsnappen aan de 'constante angst en online afleiding', waar ze hun 'mentale ontwikkelingsniveau van 5 naar 6 kunnen verhogen'. Dit noemen zij 'ongeketend onderwijs'. De oprichters hebben hun vertrouwen in traditionele universiteiten opgegeven.

Netwerk van complotdenkers

Onder andere Willem Engel, zowel veroordeeld in België als in Nederland, gaat er lesgeven. De initiatiefnemer van de actiegroep Viruswaarheid is zelfs medeoprichter van het onderwijsinstituut. Hij is één van de vele connecties van Frijters, die zich verkeert in kringen van allerlei academici, activisten en complotdenkers die zich tijdens de coronapandemie verzetten tegen de lockdown-maatregelen.

De mensen die betrokken zijn bij Nova Academia onderhouden bijvoorbeeld ook warme banden met FvD-leider Thierry Baudet, die ook niet schroomt om complottheorieën te delen. Frijters zou zelfs op vrijdag 19 mei een lezing houden in het 'keldertje' van Forum voor Democratie. 

Belgen ongerust

In België heerst onrust door de aankomst van de Nederlandse complotdenkers. Het Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties (IACSSO), een instantie die rapporteert aan het Belgische ministerie van Justitie, heeft aan De Tijd en Follow the Money gemeld dat er 'ongeruste vragen van omwonenden' over de Nova Academia zijn ontvangen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties