article image Algemeen

Boze reacties vanwege pandemieverdrag WHO: regering stemt in met verdrag terwijl Tweede Kamer dat niet wil

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 14/05 16:00

'Hoe kunnen wij nog vertrouwen houden zo'

Nederland stemt in met het pandemieverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In het verdrag staan afspraken tussen 194 landen voor het geval er opnieuw een pandemie uitbreekt. Een meerderheid van de Tweede Kamer is hier tegen, maar toch stemt demissionair minister Dijkstra voor het verdrag. Nederland is immers één van de initiatiefnemers van het pandemieverdrag, zegt ze. 

Het verdrag moet ervoor zorgen dat landen wereldwijd beter voorbereid zijn op toekomstige pandemieën. 

Dijkstra vermeldt in een brief dat er binnen de EU consensus bestaat over het afronden van de onderhandelingen. "De regering is het eens met die inzet."

De Kamer wilde dat het jawoord werd uitgesteld omdat het niet duidelijk is wat de gevolgen van het verdrag voor Nederland zijn. "Minister legt de aangenomen motie van Mona Keijzer naast zich neer. Een schoffering van de Kamer", schrijft de BBB op X. De partij wil een spoeddebat hierover. 

Ook journalist Maarten Keulemans vindt het feit dat de Kamer genegeerd wordt 'vrij stuitend'. "En straks weer verbaasd afvragen waarom zoveel kiezers weglopen naar populistisch rechts, natuurlijk", schrijft hij op X. 

"Ik zit me hier op m’n vrije dag zo over op te vreten. Dat een gepensioneerde nieuwslezer die in het debat ZO VRESELIJK door het ijs zakte dit er gewoon doorjast. Hoe kunnen wij nog vertrouwen houden zo", schrijft Telegraaf-columnist Marianne Zwagerman. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties