article image Algemeen

GroenLinks-PvdA populair bij buitenlanders

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 13/06 23:10

Briefstemmers kiezen Timmermans

Op 12 juni 2024 heeft het nationaal bureau voor briefstemmen de resultaten bekendgemaakt van de verkiezingen voor het Europees Parlement van dat jaar. Deze cijfers betreffen alle stemgerechtigde Nederlanders in het buitenland die per post hun stem konden uitbrengen op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en in Den Haag.

Met een opkomstpercentage van 49% lieten Nederlandse expats aanzienlijk vaker hun stem horen dan kiesgerechtigden in Nederland zelf, waar de opkomst 39% bedroeg. Het lijkt erop dat Nederlanders in het buitenland actiever gebruikmaken van hun stemrecht dan mensen thuis. 

Uit de voorlopige uitslag blijkt dat de strategische samenvoeging van GroenLinks & PvdA een slimme zet was om de eerste plaats veilig te stellen. In 2019 behaalden de partijen tezamen nog ruim 29%. Uit de voorlopige resultaten lijkt het er op dat de fusiepartij de 22% niet gaat halen. De PVV behaalde de grootste winst en stijgt voorlopig van 3,5% naar ruim 17%. 

Op woensdag 19 juni om 11.00 uur stelt de Kiesraad de officiële uitslag vast in een openbare zitting in de Tweede Kamer.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties