article image Algemeen

Het seksleven van jongeren: 'Meiden komen minder vaak klaar'

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 22/01 11:11

'Meer acceptatie voor liefdeloze seks'

Jongeren zijn tevreden over hun seksleven. Dat concludeert een groot onderzoek naar seks bij mensen onder de 25, uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland. Jongeren geven hun seksleven gemiddeld een 7. Toch ervaren meiden minder plezier in seks dan jongens. Er is sprake van een 'orgasmekloof'.

Van de jongens komt 85% tot een orgasme tijdens de seks, terwijl slechts 49% van de meisjes een orgasme ervaart. Ook de 'eerste keer' is voor meiden aanzienlijk minder plezierig. Waar 64% van de jongens de eerste keer vaginale seks omschrijft als "fijn", wordt bij slechts 28% van de meiden die mening gedeeld. Driekwart van de meiden ervoeren het zelfs als pijnlijk.

Een verklaring voor deze gegevens is mogelijk dat jongeren relatief veel 'penetratieseks' hebben. Hierdoor bereiken vrouwen over het algemeen geen orgasme. 

Acceptatie

De algehele houding tegenover seks lijkt liberaler te worden onder jongeren. Seks wordt algemeen geaccepteerd, ook als er geen romantiek in het spel is. Seks zonder verliefdheid wordt door 62% van de meiden als oké gezien. In 2012 was dit nog maar 26%. Voor het eerst denken meiden en jongens hetzelfde over dit onderwerp. 

Het moment waarop jongeren voor het eerst seks hebben komt voor de meeste jongeren later dan voorheen. Met 18,7 jaar heeft de helft van de jongeren ervaring met seks.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties