article image Algemeen

Man uit Apeldoorn mogelijk opgepakt voor helpen zuster die 7 baby's vermoordde

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 27/08 16:15

'Ben overtuigd dat er geen moorden zijn gepleegd'

De 71-jarige Richard Gill uit Apeldoorn wordt mogelijk opgepakt door de Britse politie. De arrestatie dreigt als hij niet stopt met zijn weblog, waarin hij het opneemt voor de tot levenslang veroordeelde zuster Lucy Letby, die schuldig werd bevonden aan het ombrengen van 7 baby's en pogingen tot moord op 6 anderen.

Gill, wetenschapper van beroep, volgt de zaak tegen Letby op de voet en beweert dat de vrouw ten onrechte is veroordeeld. Eerder pleitte hij al voor de vrijlating van de ten onrechte veroordeelden Lucia de B. en de Italiaanse Daniela Poggiali.

Slechte advocaat


Volgens Gill zijn er andere verklaringen mogelijk voor de dood van de baby's. "Er is zoveel bewijs van haar onschuld. Het had nooit tot een rechtszaak moeten komen. Ik ben er zelfs van overtuigd dat er geen moorden zijn gepleegd. Er zijn baby’s gestorven. Dat komt waarschijnlijk door een virusinfectie in combinatie met onbekwame artsen, belabberde hygiënische omstandigheden en uitrusting van de afdeling, zoals uit eerder onderzoek van de gezondheidsraad is gebleken."

Dat Letby alsnog is veroordeeld, zit hem volgens Gill in de kwaliteit van haar advocaat. "Die heeft alle hulp van buiten afgewezen, van mij, van twee Engelsen en een Amerikaanse deskundige. Terwijl we echt goed materiaal hebben om de jury op andere gedachten te brengen."

Volgens de Britse autoriteiten verstoort Gill met zijn beweringen het proces. Dat is strafbaar in het Verenigd Koninkrijk. "Nee, we hebben het proces niet verstoord. Lucy is veroordeeld en nog wel op de meest ernstige manier. Wat ik heb gedaan, is strijden voor een eerlijk proces, om een gerechtelijke dwaling te voorkomen. Dat is een zuiver motief."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties