article image Algemeen

Met een ‘power key’ jatten fietsendieven eenvoudig jouw fiets

Auteur
Datum: 09/09 15:45

Diefstal kinderlijk eenvoudig

In Nederland worden jaarlijks een kleine 500.000 fietsen gestolen. Een deel daarvan wordt gestolen met de zogeheten ‘power key’. Onder fietsendieven is het een geliefd instrument om een fietsslot open te krijgen.

Vooral AXA-sloten zijn vaak de klos, vertelt Kees Bakker van de Fietserbond aan RTL Nieuws. Hij illustreert hoe de power key, een soort loper, precies werkt. Het is eigenlijk vrij simpel: je stopt het in het slot, en na een beetje wrikken is het fietsslot open. ‘’Het valt ook helemaal niet op, je bent gewoon je fiets van het slot aan het halen en het is klaar’’, vertelt Bakker.

Jos van Kalkeren, directeur van AXA, is bekend met het fenomeen. ‘’Vaak weten wij wel wat er beschikbaar is. Ook in een schimmig circuit kun je eraan komen, dus dat is soms lastig. En ook wij worden verrast over hoe vernuftig het vandaag de dag is.’’ Om de dieven te slim af te zijn verandert AXA vaak het mechanisme van de cilinder en zorgt het voor antibreekpunten.

In augustus werd bekend dat er per maand duizenden gestolen e-bikes naar het buitenland worden overgebracht. De diefstal zou worden georganiseerd door criminele bendes.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties