article image Algemeen © Foto ter illustratie

Nederland was ook doelwit van IS-K, die de aanslag in Moskou claimt

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 26/03 15:00

'Twee keer zou Nederland vorig jaar zijn ontsnapt aan een aanslag van deze terreurbeweging'

Vorig jaar zijn we twee keer ontsnapt aan een aanslag van IS-K, de terreurbeweging die de aanslag in Moskou claimt. 

Antiterrorismecoördinator NCTV meldde in december dat meerdere IS-K-aanslagen in Nederland zijn verijdeld. Een van die aanslagen had moeten worden gepleegd op het Nederlandse consulaat in Istanbul. IS-K wilde op die manier wraak nemen op Nederland vanwege de koranvernielingen in ons land. 

Na het verscheuren van de Koran bij de Turkse ambassade door een rechts-extremist in Den Haag kreeg een 45-jarige Tadzjik de opdracht om in Istanbul de aanslagen voor te bereiden. 

Het is onbekend of Nederland nu nog steeds een specifiek doelwit is van deze terroristische organisatie. Heel West-Europa is echter in opperste staat van paraatheid met de Olympische Spelen en het EK in optocht.

Aanslag in Nederland zelf

Afgelopen zomer werden negen mensen opgepakt op verdenking van het plegen van een aanslag in Nederland zelf. Een man uit Tadzjikistan en zijn vrouw uit Kirgizië zijn destijds in Eindhoven opgepakt, de andere zeven verbleven in Duitsland. 

De man uit Eindhoven was opgepakt na een undercoveractie van de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) was hij op zoek naar wapens om samen met het zevental Duitsers een 'actie voor Allah' uit te voeren. Hij kwam in 2022 als asielzoeker naar Nederland, nadat hij in 2017 al door Turkije was uitgezet naar Oekraïne vanwege zijn lidmaatschap bij IS-K. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties