article image Algemeen

Nederlandse bedrijven profiteerden mogelijk van uitgebuite Noord-Koreanen

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 21/03 10:25

Dwangarbeiders werkten op scheepswerf

Nederlandse bedrijven hebben mogelijk gebruik gemaakt van uitgebuite arbeidskrachten uit Noord-Korea op een scheepswerf in Polen. De praktijken worden onderzocht door de rechter. Dat schrijft Trouw donderdag.

Op een scheepswerf in Polen hebben jarenlang Noord-Koreanen gewerkt die werden uitgebuit. Het ging mogelijk om een vorm van dwangarbeid, waarbij de Noord-Koreaanse staat het gros van hun verdiensten innam. 

Een van de Nederlandse bedrijven die mogelijk betrokken is scheepsbedrijf Shipkits (later CIG Shipbuilding). Ook Boskalis zou met de zaak in verband worden gebracht. Die laatste ontkent iets te hebben geweten van de situatie van de Noord-Koreanen.

Tussen 2003 en 2018 zouden de uitgebuite Noord-Koreanen op de scheepswerf in Polen hebben gewerkt. "Noord-Koreaanse werkers mochten het land niet uit, ze konden niet vertrekken", zegt een anonieme oud-medewerker tegen Trouw. "Hun geld werd ingenomen - per maand hielden ze zo'n honderd dollar over. Daar kochten ze kleding van, en sigaretten."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties