article image Algemeen © ANP

Nederlandse economie belandt in recessie

Auteur
Datum: 16/08 09:40

Mensen hielden hand op de knip

De Nederlandse economie zit in een recessie. In het tweede kwartaal kromp de economie met 0,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is er sprake van een krimp doordat consumenten de hand op de knip hielden en de export van goederen daalde.

In het eerste kwartaal daalde het bbp al met 0,4%, waardoor de economie twee kwartalen op rij is gekrompen. Dan spreken economen van een recessie.

Slechter dan omringende landen

Nederland presteert met deze cijfers beduidend slechter dan het Europees gemiddelde. Zo groeide de economie in België en Frankrijk met 0,2% en 0,5% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022. De Duitse economie kreeg te maken met een groei van 0%. Gemiddeld bleef de groei in de Europese Unie in het tweede kwartaal gelijk aan dezelfde periode vorig jaar.

In Nederland hebben vooral de export en huishoudens het de afgelopen drie maanden laten afweten. Huishoudens waren zuiniger en gaven daardoor 1,6 procent minder uit. De inflatie lijkt hiervoor een logische verklaring.

Daarnaast exporteerden Nederlandse bedrijven minder goederen naar het buitenland. Waarschijnlijk komt die afname door problemen in de Duitse industrie. Onder meer de chemische industrie had het daar moeilijk.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties