article image Algemeen

'Nederlandse spion liet virus los in Iraans atoomcomplex'

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 08/01 09:40

Politiek destijds niet op de hoogte

Een door de AIVD gerekruteerde Nederlander heeft in 2007 een belangrijke sabotageklus uitgevoerd in een Iraans atoomcomplex. Dat schrijft de Volkskrant maandag. Erik van Sabben liet in het complex het berucht Stuxnet-virus los, dat even later het Iraanse atoomprogramma compleet platlegde. Opvallend genoeg was de Nederlandse regering nooit op de hoogte van de actie van de Nederlander. Kamerleden eisen opheldering over de kwestie.

De opdracht die door Erik van Sabben werd uitgevoerd werd aangestuurd door de Amerikaanse en Israëlische geheime diensten. Van Sabben, destijds 36 jaar oud, infiltreerde in het complex en installeerde met het virus geinfecteerde apparatuur. Het virus was zeer geavanceerd en kostte naar verluidt ruim een miljard om te ontwikkelen.

Van Sabben overleed 2 jaar later bij een motorongeluk in zijn woonplaats Dubai. Niets wijst op iets anders dan een noodlottig ongeval, behalve een anonieme MIVD'er die in de Volkskrant beweert dat de Vlissinger een "hoge prijs" voor zijn daad in Iran heeft betaald. Het is onduidelijk of de Nederlander zelf wist van zijn belangrijke rol in de operatie.

Informatiepositie

Vanwege het nieuws staat in Den Haag de informatiepositie van de politiek weer hoog op de agenda. Zelfs de Commissie Stiekem, waarin Kamerleden op de hoogte worden gesteld van inlichtingenacties, wist niets van de Nederlandse betrokkenheid van wat door sommigen als een oorlogsdaad wordt gezien. Kamerleden willen de onderste steen boven. "De diensten denken dat ze hun goddelijke gang kunnen gaan", aldus een Haagse bron in de Volkskrant.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties