article image Algemeen © Dierenasiel Zwolle

Noodkreet: kittens ‘extreem vaak’ op straat gedumpt, actie nodig

Auteur
Datum: 16/08 11:56

Betrokkenen roepen op tot landelijke database

Het was zaterdagavond weer raak aan de Pieter Lastmanstraat in Den Haag. De Dierenambulance trof een doos met daarin een moederpoes en zes kittens aan, en dat gebeurt steeds vaker, schrijft RTL Nieuws. Vooral kittens worden deze zomer ‘extreem vaak’ gedumpt langs de weg. Dierenambulances en -opvangcentra worden overspoeld en roepen op tot een landelijke database voor dieren.

Gevolg van corona 

Het stijgende aantal gedumpte kittens is het gevolg van de coronacrisis, vermoeden betrokkenen. ‘’Veel mensen dachten toen: oh leuk, we nemen een kat. Maar eigenaren hebben hut kat toen niet laten steriliseren of castreren. Het resultaat daarvan loopt nu op straat’’, vertelt Linette Eveleens van de dierenambulance aan RTL. Wat volgens Eveleens ook opvalt is dat de kittens ouder zijn dan in vorige jaren én gewend zijn aan mensen. ‘’Het zijn geen verwilderde katten’’, stelt ze.

Stichting Dierenlot herkent het probleem en pleit daarom voor de komst van een landelijke database voor dieren. Volgens hen moet er een goed overzicht zijn van de oorzaken. ‘’Nu worden er steeds verschillende redenen gegeven voor de overvolle asiels. Bijvoorbeeld dat het komt omdat er meer huisdieren worden gedumpt door corona. Maar harde data hebben we niet’’, zegt woordvoerder Daniella van Gennep.

De dierenasiels zitten zó vol, dat er ook wordt gezocht naar pleeggezinnen voor de dieren. Naast pleeggezinnen zijn asiels ook altijd op zoek naar mensen die een dier willen adopteren.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties