article image Algemeen

ONDERZOEK - opkoop van duizenden boeren zal mogelijk amper effect hebben op natuurkwaliteit

Auteur
Datum: 12/09 15:40

90 procent van stikstof slaat neer in het buitenland

De opkoop van duizenden boerderijen in de buurt van natuur zal mogelijk amper effect hebben op de natuurkwaliteit. Dat schrijft de Universiteit van Amsterdam in een nieuw stikstofonderzoek.

Voor het onderzoek is er gedurende twee jaar rond melkveebedrijven gemeten hoeveel stikstof er werd uitgestoten en waar dat terechtkomt. Wat bleek: ruim 90 procent van de stikstof slaat in het buitenland neer. Dat zou komen doordat de stikstof in hogere luchtlagen terecht komt. Slechts 9 procent van de ammoniak komt in de buurt van de boerderij terecht, blijkt uit het onderzoek.

Extra bijdrage boerderij 'niet noemenswaardig'

Een boerderij heeft na enkele honderden meters geen noemenswaardige extra bijdrage meer aan de totale hoeveelheid stikstof in de lucht, schrijven de onderzoekers. De stikstof die buiten die ring van enkele honderden meters valt, komt dus grotendeels van andere bronnen. 

De bevindingen staan haaks op de aanpak van het demissionaire kabinet. De opkoopregeling die is opengesteld voor maximaal drieduizend bedrijven moet namelijk de kwetsbare natuur beschermen, die volgens het kabinet extreem wordt belast door boerenbedrijven. Deze maand werd bekend dat bijna 500 veehouders zich hebben gemeld voor de vrijwillige uitkoopregeling.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen