article image Algemeen

Rapport: Saoedische grenswachten doodden honderden vluchtelingen

Auteur
Datum: 21/08 11:18

Vrouwen en kinderen in stukken gesneden

Sinds maart vorig jaar hebben Saoedische grenswachten honderden Ethiopische vluchtelingen gedood die de grens met Jemen wilden oversteken. Dat schrijft Human Rights Watch in een nieuw rapport.

De Saoedische grenswachten zouden gebruik hebben gemaakt van explosieve wapens, staat beschreven in het rapport. Vooral vrouwen en kinderen zijn om het leven gebracht. Het HRW-rapport is gebaseerd op een analyse van 350 video’s en honderden foto’s die op sociale media werden geplaats, ook zijn er tientallen mensen geïnterviewd.

In stukken gesneden 

Op de geanalyseerde beelden zijn begraafplaatsen in de buurt van migrantenkampen zichtbaar. Ook zijn er dode en gewonde migranten te zien op paden, in kampen en in medische faciliteiten.

Geïnterviewden beschrijven schrijnende taferelen nabij de grens met Jemen. Grenswachten zouden aan de migranten hebben gevraagd ’in welke ledematen te moeten schieten’. Ook wordt er beschreven dat ‘vrouwen, mannen en kinderen ernstig gewond, in stukken of dood’ verspreid liggen.

Verenigde naties 

Human Rights Watch roept Saoedi-Arabië op om onmiddellijk te stoppen met het geweld tegen migranten. Ook verzoekt de mensenrechtenorganisatie de VN met klem om de beschuldigingen uit het rapport verder te onderzoeken.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties