article image Algemeen

Rutger Bregman: 'Verbied de verkoop van sigaretten'

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 01/05 09:59

'En dan hebben we, tot slot, de grootste mythe van allemaal: de fictie dat het roken van sigaretten een vrije keuze zou zijn'

Rutger Bregman, historicus, schrijver en oprichter van The School for Moral Ambition, pleit voor een verbod op sigaretten. Dat schrijft hij in zijn column voor de Volkskrant. Hij zegt dat de sigarent een 'frauduleus product' is dat 'miljoenen levens kost en niet zou mogen worden geproduceerd en verkocht'. 

Zijn belangrijkste argument? De sigaret kost teveel levens. Hij schrijft dat als we zo doorgaan, de sigaret een miljard mensen het zal kosten in de 21e eeuw. "Het is het verhaal van het dodelijkste object in de geschiedenis van de mensheid."

Bovendien zou het roken van sigaretten geen vrije keuze zijn volgens Bregman. "In werkelijkheid beginnen de meeste rokers als ze minderjarig zijn, en wil ongeveer 80 procent stoppen. Ieder jaar doet eenderde een poging daartoe, maar omdat de sigaret zó verslavend is gemaakt, is die poging vaak tevergeefs."

Echter, volgens de schrijver staat het eenieder wel vrij om voor eigen gebruik een tabaksplant in de tuin te zetten. "Maar niemand mag op industriële schaal anderen verslaafd maken en vergiftigen. Aan die misdadige praktijk moet een einde komen."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties