article image Algemeen

Tweede Kamer gaat slimme suikertaks op zuivel, frisdrank en sapjes invoeren

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 26/04 17:00

Kamer moet kiezen uit vijf verschillende varianten voor suikertaks

De Tweede Kamer gaat een suikertaks invoeren op suikerhoudende dranken zoals zuivel, limonade en vruchtensap. Ze willen zo gezondere aankopen bevorderen. Het demissionaire kabinet heeft vrijdag vijf varianten van de suikertaks gepresenteerd.

In alle vijf de varianten neemt de belasting op dranken toe naargelang het suikergehalte. Een hoger suikergehalte resulteert in een hogere belasting, waarbij het suikergehalte wordt bepaald door het aantal gram suiker per 100 milliliter. Chocolademelk, hoewel vaak rijk aan toegevoegde suiker, wordt geclassificeerd als zuivel.

De eerste variant maakt geen uitzonderingen; alle alcoholvrije dranken worden belast. De tweede variant uitzondert enkel mineraalwater. De derde variant uitzondert tevens zuivel- en sojadranken met een laag suikergehalte. In de vierde variant worden pure vruchtensappen en groentesappen, ondanks hun suikergehalte, lager belast. De vijfde variant sluit pure vruchtensappen en groentesappen volledig uit van belasting.

Deze suikerbelasting moet in de plaats komen van de verbruiksbelasting voor frisdrank die per 1 januari is ingegaan. Op zijn vroegst per 1 januari 2026 kan deze suikertaks ingaan.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties