article image Binnenland

2.500 'derdelanders' moeten vandaag opvang verlaten, voelen zich gediscrimineerd

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 05/03 10:36

'White supremacy'

2.500 asielzoekers met een veilig land van herkomst moeten vandaag de opvang voor Oekraïners verlaten. Een aantal van hen is ontevreden over de gang van zaken en voelt zich gediscrimineerd

Het gaat om met name Algerijnen, Marokkanen en Nigerianen, 'derdelanders' genoemd, die tegelijk met de vluchtelingenstroom uit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen. Ze konden hierdoor gratis opvang krijgen en mochten werken, net als de Oekraïners. Wanneer de derdelanders voor 4 maart vertrokken, kregen ze van de staat 5.000 euro cash op Schiphol. 760 derdelanders hebben gebruik gemaakt van die regeling, maar het merendeel wil niet weg.
 
Derdelanders hebben tot 2 april de tijd vrijwillig de Europese Unie te verlaten, maar kunnen in de tussentijd ook asiel aanvragen in Ter Apel. Wanneer ze dit doen, hebben ze recht op opvang zolang hun asielprocedure voortduurt. Ook bestaat de kans dat de derdelanders in illegaliteit hun leven in Nederland voortzetten.

White supremacy

Een deel van de mensen die moeten vertrekken heeft een advocaat ingeschakeld omdat ze het niet eens zijn met de behandeling door de staat. Ze willen dezelfde rechten als Oekraïense vluchtelingen en noemen de vertrekeis "discriminatie". Dat ze anders behandeld worden, noemen ze een teken van "white supremacy".

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties