article image Binnenland

32 asielzoekers weigeren woning: ‘We gaan niet weg tot we een betere plek krijgen’

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 15/03 16:30

De asielzoekers zijn zo boos, dat ze van plan zijn om buiten te kamperen tot ze wat beters wordt aangeboden

Een groep van 32 asielzoekers met een verblijfsvergunning weigert een nieuwe tijdelijke woning in Castricum. Ze willen het nieuwe huurcontract niet ondertekenen omdat de woning volgens hen te klein en oncomfortabel is. Na zes jaar onzekerheid zijn mijn vrouw en ik toe aan vastigheid en rust’’, vertelt Ahmed (36) aan NH Nieuws. ‘’We zijn totaal niet gewenst.’’

De asielzoekers, die voornamelijk uit Jemen en Syrië komen, wonen nu nog aan de rand van Alkmaar, maar moeten daar per 1 april weg vanwege de geplande sloop van hun appartementen. Het plan is om de asielzoekers tijdelijk te verdelen over drie locaties in de gemeente Castricum. Een voormalige school, een showroom voor tractors en een jeugdzorglocatie.

Privacy 

Er is alleen een probleem: de groep bewoners is daar helemaal niet blij mee. Volgens de asielzoekers gaan ze er op de nieuwe tijdelijke locaties op achteruit. ‘’Er is ons beloofd dat er flexwoningen zouden zijn en nu moeten we opeens naar een schoolgebouw met 3 toiletten’’, zegt de Syrische Araz tegen De Telegraaf. ‘’We gaan er ten opzichte van onze huidige plek op achteruit. Daar is bijvoorbeeld amper privacy.’’

Protest 

De ontevreden asielzoekers hebben zich verenigd om betere verblijfplaatsen af te dwingen. Ze zijn van plan om buiten te kamperen tot ze iets nieuws aangeboden krijgen.

De lokale politiek reageert verbaasd op de actie. ‘’Ik snap best dat iedereen gefrustreerd is, maar er gaan ook een hoop onwaarheden rond over hoe erg de tijdelijke locaties zouden zijn’’, vertelt VVD-raadslid Gerrit Krouwel aan de krant. ‘’Ik zou ze adviseren: ga niet in een tentje op een grasveld liggen om je punt te maken. Dat lost voor niemand iets op.”

Ook Ralph Castricum, raadslid van de lokale partij Forza!, heeft kritiek. ‘’Een hoop mensen vinden dit ondankbaar gedrag. Is de opvang niet naar wens, dan maar niet.”

De gemeente gaat in gesprek met de statushouders en hoopt dat ze het huisvestingsaanbod alsnog zullen accepteren.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties