article image Binnenland

'350.000 jongeren slachtoffer van huiselijk geweld'

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 11/12 11:25

Minderjarigen het vaakst slachtoffer

Bijna 1 op de 5 jongeren geeft aan in 2022 slachtoffer te zijn geweest van een vorm van huiselijk geweld. Dat meldt het CBS. Het gaat om 18 procent van de Nederlanders tussen de 16 en 28 jaar, ruim 350.000 mensen. Het gaat hierbij niet altijd om mishandeling door een ouder, maar ook dingen als dwingende controle door gezinsleden en stalking door een ex-partner.

Het merendeel van de jongeren dat zich slachtoffer van huiselijk geweld voelt, meldt zich niet bij een instantie als Veilig Thuis. Vaak praten jongeren er wel over met iemand in hun eigen omgeving. Jongeren tussen de 16 en de 18 jaar oud komen het vaakst in aanraking met huiselijk geweld. Ook komt het vaker voor dat een meisje of jonge vrouw huiselijk geweld ervaart dan jongens en mannen.

Klappen

1 op de 10 jongeren komt in aanraking met fysiek huiselijk geweld. Bijna de helft daarvan, zo'n 45 procent, zegt thuis geslagen te worden. 45 procent noemt voorbeelden als een arm verdraaien, geduwd worden of aan de haren getrokken worden door een gezinslid. 4 procent gaf aan wel eens door een ouder te zijn gewurgd. Expres verwond worden door een ouder of worden mishandeld met een wapen kwam slechts in 2 procent van de antwoorden voor.

Opvallend is dat wanneer er sprake is van fysiek geweld, het vaak een broer of zus is die de aanstichter van het gedrag is. Bij gevallen van dwingende controle, bijvoorbeeld kleineren en vernederen en constant bijhouden waar iemand zich bevindt, was vaker een ouder de aanstichter.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen