article image Binnenland

Amsterdam houdt Joodse scholen vrijdag uit voorzorg gesloten

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 12/10 18:07

'Zonder extra beveiliging niet verantwoord'

In Amsterdam blijven de Joodse scholen vrijdag dicht. Dat hebben de drie scholen besloten "na intensief overleg". De scholen achten het onverantwoord om zonder extra beveiliging kinderen naar school te laten gaan. De beveiliging is nodig vanwege oplaaiend antisemitisme na de Hamas-aanval op Israël van afgelopen zaterdag en de resulterende oorlog. 

De dreiging is serieus, laten de scholen weten in een verklaring. "We willen van ’s ochtends vroeg tot aan het einde van de middag bewaking bij de scholen, net als in België waar ze met lange geweren continu voor de school staan en er niet alleen staan tijdens het openen en sluiten", aldus de scholen.

In reactie op het geweld in Israël noemde premier Rutte dat er met extra voorzorg zal worden gekeken naar de beveiliging van Joodse instellingen. Toch voelt het voor de scholen niet veilig genoeg. Hamas heeft via Telegram opgeroepen om vrijdag "solidariteit met ons Palestijnse volk en hun verzet te tonen". Hierdoor wordt gevreesd voor aanslagen.

Na de Hamas-aanval op Israël van vorig weekend lijkt Jodenhaat wereldwijd toe te nemen. In Australië werd op een pro-Palestina-demonstratie "vergas de Joden" gescandeerd. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen