article image Binnenland

Broer Geert Wilders: 'Ook de familie Wilders is tenminste ten dele het resultaat van omvolking'

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 24/06 16:00

'Niets te maken met "links of rechts" - da's achterhaalde blokjes theorie'

Paul Wilders, de broer van PVV-leider Geert Wilders, schrijft op X dat hun familie 'tenminste ten dele' het resultaat is van 'omvolking'. Hij reageert hiermee op de ophef rondom het begrip omvolking, dat PVV-minister Klever een 'feitelijke omschrijving van een demografische ontwikkeling' noemt. 

Paul schrijft dit waarschijnlijk omdat de familie Wilders veel etnisch-culturele achtergronden kent. Wilders' moeder is namelijk van Indonesische afkomst, zijn vader heeft Duitse wortels en zijn echtgenote is Hongaars.

De term omvolking is controversieel. Het wordt namelijk door velen gezien als een racistische term: aanhangers vinden dat immigranten en mensen met een kleur de "witte" westerse cultuur verdringen, middels een bewuste strategie van een elite. De AIVD noemt het een "feitelijk onjuiste complottheorie".

Het begrip omvolking wordt met de PVV in verband gebracht vooral vanwege een tv-uitzending van omroep Ongehoord Nederland, waar PVV-minister Klever bestuurslid was. In mei 2022 sprak de Belgische politicus Filip Dewinter in het programma Ongehoord Nieuws en verklaarde: "Ons volk wordt vervangen door een ander volk." Daarnaast verklaarde hij ook: "Samen met die bevolkingsruil komt ook een beschavingsruil. Onze manier van leven wordt vervangen door de immigranten."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties