article image Binnenland

Chemiebedrijf Chemours wordt strafrechtelijk onderzocht na aangiftes

Auteur
Datum: 19/10 08:43

Leidinggevenden mogelijk aansprakelijk gesteld voor milieuschade

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Onderzocht wordt of het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten bij de uitstoot van PFAS in de regio. Aanleiding is onder meer de aangifte van zo'n vierduizend mensen. 

Tijdens het onderzoek wordt ook gekeken of de leidinggevenden van het bedrijf aansprakelijk kunnen worden gesteld voor vervuiling van de bodem, de lucht en het water. Volgens Zembla moet de Chemours-leiding al jaren hebben geweten hoe schadelijk de uitstoot van PFAS is, maar hebben ze daar niets aan gedaan.

Massa-aangifte 

Advocate Bénédicte Ficq, die op 4 september 2023 aangifte deed namens 2400 gedupeerden, zei toen al te hopen dat de leidinggevenden worden vervolgd voor het feit dat ze willens en wetens schadelijke stoffen in de omgeving hebben gebracht.

Geweldige en terechte beslissing van het Openbaar Ministerie. Deze belangrijke stap kan betekenen dat de leidinggevenden zich later in het verdachtenbankje moeten verantwoorden voor de -mede- door hen veroorzaakte ziekmakende vervuiling.

PFAS

Duizenden stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid vallen onder de verzamelnaam PFAS. De stofjes breken niet af en hopen zich daardoor op in het menselijk lichaam. Ze zitten onder meer in voedselverpakkingsmateriaal, anti-aanbaklagen van pannen en cosmetica.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties