article image Binnenland © Google Streetview

COA: 'Dit jaar 95.000 opvangplekken nodig'

Auteur
Auteur: Marijn Joop
Datum: 31/01 09:48

Die worden met spreidingswet over Nederland uitgesmeerd

Ruim 96.000 opvangplekken. Dat verwacht het COA dit jaar nodig te hebben om de asielinstroom het hoofd te kunnen bieden. In totaal zijn het er ruim 31.000 meer dan het aantal mensen dat Nederland op dit moment opvangt. Om de nieuwkomers over het land te verdelen wordt vanaf morgen de recent aangenomen spreidingswet toegepast.

Op dit moment herbergen we 65.000 mensen met recht op opvang, meldt Nu.nl. Dit wordt gecoördineerd vanuit het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Een kwart van de beschikbare plekken wordt op dit moment beslapen door een zogenoemde statushouder. Die hebben via de asielprocedure een verblijfsvergunning toegewezen gekregen en komen in aanmerking voor een vaste woning, door een gebrek aan beschikbare woonruimte kunnen zij niet doorstromen en blijven zij hangen in de opvang.

In verband met de omstreden spreidingswet moest het demissionaire kabinet een schatting geven van het aantal op te vangen asielzoekers. Dat de raming ook overeen zal komen met het werkelijke aantal is lang niet zeker. In ieder geval wordt de genoemde 96.000 als uitgangspunt genomen in de uitvoering van de spreidingswet. De inzet daarvan is om de overvolle opvang- en aanmeldcentra in onder meer Ter Apel en Budel te ontlasten.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties