article image Binnenland

Dakloze vrouw uit Congo heeft spijt dat ze nee zei tegen woning

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 02/02 08:38

Gemeente Haarlem betaalt voorlopig de hotelrekening

De vrouw uit Congo die een sociale huurwoning in Haarlem weigerde omdat deze te klein zou zijn, kan voorlopig in een hotel in de stad overnachten. De gemeente Haarlem neemt de kosten voor haar tijdelijke verblijf op zich. Dat is gisteren duidelijk geworden tijdens een spoedzitting. Tot nu toe werden de kosten door Stichting Stem in de Stad betaald.

In september kreeg de vrouw die twaalf jaar geleden naar Nederland kwam een woning van 91m2 aangeboden in Haarlem. Ze weigerde het huis met vier slaapkamers, omdat ze vijf kinderen heeft en de plek te klein zou zijn. De rechter vindt dat de vrouw en haar kinderen tussen de vijf maanden en negen jaar niet op straat mogen belanden, waarop een jurist van de gemeente liet weten dat Haarlem haar hotelkosten voorlopig betaalt.

De rechter vroeg zich daarnaast af of de vrouw zelfredzaam is. Haar advocaat Joris Sprakel vindt van niet: ze spreekt geen Nederlands en slecht Engels. Ook zou ze te veel geïnstitutionaliseerd zijn door haar lange verblijf in het AZC. "Ex-gevangenen krijgen intensieve begeleiding als ze na een celstraf weer terug in de samenleving komen. Zij niet."

Na afloop van de zaak liet de vrouw weten spijt te hebben van het weigeren van de woning. Wel is ze volgens een vriendin blij dat ze voorlopig onderdak heeft, schrijft het Haarlems Dagblad.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties