article image Binnenland

Docenten zijn wangedrag leerlingen zat

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 07/03 08:56

Bedreigingen en fysiek geweld nemen toe

Veel docenten in het voortgezet onderwijs hebben te maken met wangedrag van leerlingen. Dat meldt RTL Nieuws na onderzoek onder 350 leden van de vakbond CNV Onderwijs. Ruim 200 van hen geven aan direct te maken te hebben gehad met onder andere bedreigingen en scheldpartijen. Steeds meer docenten denken vanwege het gedrag aan stoppen met lesgeven.

Het aantal leerlingen dat geschorst werd of definitief van school werd gestuurd na wangedrag richting een docent lag het afgelopen jaar hoger dan ooit. De problematiek speelt door heel Nederland en op verschillende onderwijsniveaus. Het gaat om discriminatie, scheldpartijen, ongewenst seksueel getint gedrag, bedreiging of zelfs fysiek geweld. Afgelopen jaar werden alleen op het niveau vmbo-kader alleen al 72 leerlingen geschorst of van school gestuurd vanwege fysiek geweld.

Het wangedrag beperkt zich niet alleen tot de school. Ook in de privésfeer krijgen sommige docenten te maken met intimidatie door leerlingen. "Ik werk hier nu vijf, zes jaar en het is drie keer gebeurd dat een leraar thuis is lastiggevallen door leerlingen", vertelt een leraar aan RTL Nieuws. In enkele gevallen werden privébezittingen, waaronder een auto, van een docent vernield. 

Opvoeding

Veel ondervraagde docenten verwijzen naar een verharde maatschappij wanneer wordt gevraagd naar een oorzaak achter het toegenomen wangedrag. Ook spreken velen van de invloed van de straatcultuur. Toch lijkt ook opvoeding een belangrijke factor. "Leerlinggedrag wordt vaak goedgepraat door ouders. Leerlingen worden thuis niet meer aangesproken op hun gedrag op school. Sterker nog, ouders komen verhaal halen als hun kind aangesproken wordt. Wat voor signaal geef je daarmee af?", vraagt een docente zich af.

Vakbond CNV Onderwijs wijst in een reactie ook op de verantwoordelijkheid van scholen, die niet altijd voldoende genomen wordt. Docenten staan er in conflicten vaak alleen voor, omdat scholen uit angst voor negatieve publiciteit rechtszaken wil afhouden. "Wij vinden het onacceptabel dat, als er een onveilige situatie is, er dan een probleem ontstaat voor de leraar. En de school moet als goed werkgever dan staan voor zijn personeel", aldus CNV Onderwijs.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties