article image Binnenland © Auke van Eijsden

Gijzeling centrum Ede: drie gegijzelden vrijgelaten uit café

Auteur
Datum: 30/03 09:15

Actie gericht tegen persoon ''die een gevaar vormt voor zichzelf of de omgeving''

De politie heeft ongeveer 150 woningen ontruimd vanwege een dreigende situatie in het centrum van Ede. De actie is gericht tegen een persoon ‘’die een gevaar vormt voor zichzelf of de omgeving’’, vertelt een woordvoerder aan de NOS.

‘’Blijf binnen en kom niet kijken’’, schrijft de politie op X. Of de persoon bewapend is of niet is onduidelijk, maar de situatie is ‘’in ieder geval ernstig’’.

De politie heeft meerdere afzettingen geplaatst en is met verschillende gespecialiseerde diensten aanwezig in het centrum van de stad. Er is vooral veel politie aanwezig rond het Museumplein, het uitgaansgebied van de Gelderse stad. Ook de ME is aanwezig.

Update 09:41: - Het gaat mogelijk om een gijzeling, die zou plaatsvinden in Café Petticoat, een van de bekendste uitgaansgelegenheden van de stad. De politie kan dit scenario (nog) niet bevestigen. Het personeel van het café zou zijn gegijzeld door een man met een masker en explosieven. 

Update 10:20 - Volgens de EdeStad zijn er sluipschutters in de directe omgeving van het afgezette gebied gepositioneerd. Ook is er een robot van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) aanwezig.

De gemeente Ede bevestigt zojuist dat er sprake is van een gijzeling. 

Update 11:35 - Zojuist hebben drie jongeren het café verlaten. Het drietal was zichtbaar geëmotioneerd. De gijzeling is nog niet ten einde, laat de politie weten. 

Update 12:45 - Uit het café waar de gijzeling plaatsvond zijn een vierde persoon en een man met een bivakmuts gekomen. Die laatste is direct aangehouden door de politie.

Update 13:00 - De gijzeling in Ede is officieel voorbij. De gijzelaars hebben het pand verlaten en de gijzelnemer is gearresteerd.

Appjes die rond gaan

Speciale eenheden in beeld

EOD-robot

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties