article image Binnenland

Groningse synagoge schrapt stille tocht bij herdenking Kristallnacht

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 25/10 10:05

'Niet verantwoord voor onze vrijwilligers

Een synagoge in Groningen heeft besloten een stille tocht bij de herdenking van de Kristallnacht niet door te laten gaan. De synagoge vindt het een te groot risico. "Vanwege de huidige situatie in het Midden-Oosten hebben we besloten om het buitendeel te schrappen, en ons te focussen op het deel in de synagoge. We willen voorkomen dat mensen deze stille tocht aanzien voor een demonstratie, dat is het juist niet", aldus de directeur van het gebedshuis.

De directie van de synagoge zegt het besluit ook te nemen om de vrijwilligers die aan de herdenking meehelpen te beschermen. "Wij vinden het niet verantwoord om in deze extreme polarisatie en emoties aan de vrijwilligers te vragen om deze stille tocht in goede banen te leiden. Dat vinden wij nu niet gepast."

Op de herdenking wordt de Kristallnacht herdacht, de nacht van 9 op 10 november 1938. In Duitsland werden toen duizenden Joodse winkels en synagogen bestormd en in brand gestoken. De gebeurtenis wordt ook wel 'de nacht van het gebroken glas' genoemd.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties