article image Binnenland

Grootste strafzaak rond 'Middel X' vandaag van start

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 08/04 08:23

Absolute zelfbeschikking versus recht op leven

Maandag staan zeven mensen voor de rechter die worden verdacht van hulp bij het verstrekken van zelfmoordmiddel natriumazide, oftewel 'Middel X'. Twee van de verdachten zijn bestuursleden van Coörporatie Laatste Wil, een beruchte vereniging die pleit voor absolute zelfbeschikking over het eigen overlijden en het schrappen van hulp bij zelfdoding uit het Wetboek van Strafrecht. 

Volgens het OM namen de zeven verdachten deel aan een criminele organisatie; ze zouden een systeem in stand hebben gehouden waarin het zelfdodingsmiddel werd verstrekt.

Vorig jaar werd een ander lid van de vereniging, Alex S., al veroordeeld tot een celstraf van 3,5 jaar. Hij verkocht Middel X op grote schaal door. Zeker 10 sterfgevallen worden gelinkt aan doses zelfmoordpoeder die door hem zijn verstrekt.

Middel X werd zes jaar geleden geïntroduceerd door CLW als humaan vergif voor een snel en pijnloos levenseinde. Aan de bewering dat het middel voor een humaan levenseinde zorgt, wordt getwijfeld. Volgens Rijksoverheid komt inname van het middel in sommige gevallen met heftige bijwerkingen en overlijden kan tot wel 40 uur duren. Nadat CLW begon met de promotie van het middel, werd het massaal door mensen in huis gehaald. De overheid sprak daarna met de chemische industrie af dat het middel niet meer aan particulieren zou worden verschaft.

Denkt u aan zelfdoding en wilt u erover praten? Neem anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via de website 113.nl, via 0800-0113 (gratis) of chat op 113.nl

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties