article image Binnenland © Politie

Hier neemt u het straks tegen op: politie presenteert nieuwe dienstwagens

Auteur
Auteur: Marijn Joop
Datum: 28/08 16:27

Dit gaan ze worden!

Politieagenten krijgen nieuwe wagens, de Mercedesvloot wordt ingeruild voor gloednieuwe Fords en BMW's. Na uitgebreid testen is besloten dat deze fabrikanten 1100 nieuwe politieauto's gaan leveren. Een prijzige operatie, de te verwachten kosten bedragen tientallen miljoenen euro's.

Vanaf halverwege 2025 moeten de Ford Kuga Full Hybrid en de BMW X1 de rechterhand worden van de politie op de weg. Ford en BMW hebben na uitvoerig testen en afwegen de aanbesteding gekregen om de nieuwe basispolitievoertuigen te leveren, schrijft de politie. Volgend jaar verloopt de overeenkomst met autofabrikant Mercedes. De kosten komen naar schatting uit tussen de 50 en 100 miljoen euro, zo heeft de Telegraaf berekend.

Getest

Dit voorjaar zijn in totaal vier personenauto's getest door tientallen politiemensen. Zowel op het circuit in Lelystad als op de weg. Daarbij werd onder meer gelet op de basisvereisten, zoals een minimum topsnelheid van 170 kilometer per uur. Ook andere factoren die in de dagelijkse praktijk van belang zijn werden in de gaten gehouden, bijvoorbeeld: het uitbreken in de bocht, het remgedrag, rijden over drempels en acceleratie.

Verder was ook het rijcomfort een punt van aandacht, aangezien politieagenten soms lange dagen in de auto moeten zitten. En misschien nog wel een van de belangrijkste factoren: hoe soepel gaat het in- en uitstappen. Het is immers onhandig zijn als agenten daardoor niet snel kunnen reageren.

© Politie

Elektrische wagens

'De politie contracteert bewust twee merken om flexibeler te zijn bij mogelijke leveringsproblemen', stelt de voorzitter van de stuurgroep die de aanschaf onder zijn hoede heeft. Leveranciers bouwen een aantal proefmodellen, die worden gekeurd en volgend jaar getest in de praktijk.

De nieuwe karretjes worden met in totaal 1100 vanaf 2025 geleverd en rijden allemaal nog fossiel. Daarnaast wil de politie vanaf dat jaar dertig procent van het wagenpark, 500 stuks, vervangen door elektrische voertuigen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties