article image Binnenland

Huisarts die patiënten verkrachtte mag werk nooit meer uitoefenen

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 24/04 15:19

Was niet zijn eerste incident

Een 55-jarige arts uit Brunssum is door het Tuchtcollege van Gezondheidszorg in Den Bosch voorgoed uit zijn beroep gezet. De man werd vorige maand veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar voor het verkrachten van meerdere patiënten. 

De huisarts sloeg toe bij vrouwen die "kwetsbaar en op leeftijd" waren. Hij overtuigde hen ervan dat de handelingen die hij verrichtte nodig waren voor medisch onderzoek. Zonder handschoenen te dragen betastte hij de geslachtsdelen van de vrouwen. Het gerechtshof noemde zijn handelen geraffineerd. "De man heeft op grove wijze misbruik gemaakt van zijn positie als huisarts en het overwicht dat hij daarmee had op zijn patiënten."

Het tuchtcollege constateerde bovendien dat de huisarts zich al eerder had misdragen. Hij was al eens op de vingers getikt na een klacht van grensoverschrijdend gedrag. "Het college heeft ernstige twijfels over het lerend vermogen van de huisarts. Maatregelen die de huisarts zichzelf eerder had opgelegd, heeft hij niet of niet consequent opgevolgd. Uit het feit dat de huisarts opnieuw in de fout is gegaan, blijkt dat onvoldoende sprake is van reflecterend en lerend vermogen."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties