article image Binnenland

Johan Derksen noemt getint Kamerlid ‘geen echte Fries’, Timmermans spreekt van racisme

Auteur
Datum: 10/04 10:46

Het is weer zover: Nederland in rep en roer door ''racistische'' uitspraak Johan Derksen

Oh oh, ophef in televisieland. Vandaag Inside-anchor Johan Derksen wordt opnieuw beschuldigd van racisme na uitspraken die hij dinsdagavond deed in het praatprogramma. Aan tafel bespraken de mannen het nieuws dat minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) 18 miljoen beschikbaar stelt voor de bevordering van de Friese taal. 

Zoals we gewend zijn van Tweede Kamerleden vinden ze van alles over de actualiteit, en dus stond Pvda-GroenLinks-Kamerlid Habtamu de Hoop een verslaggever van SBS 6 te woord over de nieuwe Bestjoersôfspraak Fryske Taal en Kultuer. 

In de uitzending wordt het interviewfragment getoond, waarna Derksen volgens sommige kijkers en politici nogal opmerkelijk reageert. Hij stelde dat het Kamerlid niet ‘het recht heeft’ om met warme gevoelens over Friesland te praten, omdat hij geen geboren Fries is. ‘’Hij is toch geen Fries? Ik ben toch ook geen Surinamer?’’, zei Derksen. 

Tekst gaat verder onder het fragment. 

Laat in de reacties weten wat jij van de uitspraak vindt. Heb je nog geen NieuwNieuws-account? Klik dan hier!

Reacties 

PvdA-Groenlinks-leider Frans Timmermans roept op berichtenplatform X op 'dit racisme te stoppen'. ''Je ouders zijn Fries, je thuis is een Friese boerderij. Je groeit op in Friesland. Je spreekt Fries. Je houdt van Friesland. Frieser wordt het niet. Een oproep aan wie zich aangesproken voelt: stop dit racisme en behandel de ander gewoon met respect.'' 

Volt-voorman Laurens Dassen noemt de uitspraak ''klinkklaar racisme''. ''Schande dat de hele tafel lekker makkelijk meelacht'', schrijft hij. D66-leider Rob Jetten vindt het ''terecht'' dat er veel boze reacties zijn op deze opmerking. 

Derksen reageert bij het AD op de ophef. Volgens de Vandaag Inside-anchor heeft zijn uitspraak 'niets met racisme te maken'. ''Wat een onzin. Hier stond geen geboren Fries te praten, maar mijn punt was dat ik het belachelijk vind dat er in een tijd dat er bezuinigd moet worden 18 miljoen euro naar de Friese taal gaat.''

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties