article image Binnenland

Joodse gemeente Amsterdam: Handelen van gemeente bij protest Holocaustmuseum onbegrijpelijk

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 14/03 13:44

Organisatie maakt zich zorgen over 4 mei

De Liberale Joodse Gemeente Amsterdam (LJG-A) heeft in een brief aan burgemeester Femke Halsema laten weten het handelen van de gemeente Amsterdam tijdens de demonstratie bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum "onbegrijpelijk" te vinden. De organisatie stelt daarbij de vraag hoe de Dodenherdenking op 4 mei eruit moet gaan zien. Voor veel Joodse aanwezigen brachten de situatie bij de opening en de leuzen die te horen waren herinneringen naar boven aan de jaren '30, stelt de brief.

De LJG-A zegt het demonstratierecht volledig te erkennen, maar zetten vraagtekens bij de keuze om demonstranten zo dicht bij de Portugese Synagoge en het Nationaal Holocaustmuseum te laten komen. De politie had volgens de Joodse organisatie harden moeten optreden tegen antisemitische leuzen die door de menigte gebezigd werden. "Zij stonden met hun handen over elkaar toe te kijken."

4 mei

Demonstranten mochten zondag bij de opening van het museum binnen gezichts- en gehoorafstand van de plechtigheid staan. Zo schrijft de wet het ook voor, maar het roept vragen op over Nationale Dodenherdenking bij de LJG-A. "Moeten wij ervan uitgaan, dat gezien uw standpunt ten aanzien van het recht van demonstreren op gehoorsafstand, herdenkingen verstoord mogen worden door demonstraties waar antisemitische leuzen worden gescandeerd?"

Naar aanleiding van de gebeurtenissen bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum onderzoekt het kabinet of er bij Dodenherdenking extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties