article image Binnenland

Lachgascilinders helpen afvalbranche om zeep

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 22/12 10:00

'Wonder dat er nog geen gewonden zijn gevallen'

Lachgascilinders zorgen voor een lastige situatie bij afvalverwerkingsbedrijven. De cilinders kunnen ontploffen, wat voor gevaarlijke situaties zorgt en al voor flink wat schade heeft gezorgd. Vaak worden de cilinders bij het restafval weggegooid en komen ze in vuilniswagens of verbrandingsovens tot ontploffing.

Dat zorgde tot nu toe al voor 65 miljoen euro schade in de afvalbranche. Volgens de Vereniging Afvalbedrijven ontploffen er duizenden cilinders per week. Vaak moeten werkzaamheden worden stilgelegd. De organisatie meldt dat het een wonder is dat er nog niemand gewond is geraakt.

De cilinders zijn vooral gevaarlijk voor mensen die in de afvalverwerking werken, zoals vuilophalers en medewerkers van de verbrandingsovens. Omdat cilinders vaak nog zijn gevuld, kunnen ze bij kraakperswagens wegspringen, wat ook een risico is voor omstanders.

Voorheen werden cilinders ingeleverd voor statiegeld, wat tot 30 euro per cilinder opleverde. Nu lachgas sinds dit jaar op de verboden middelenlijst staat, gaan de cilinders gewoon in de prullenbak.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties